Redactie - 08 juli 2024

YouTube wijzigt beleid rondom deepdakes

YouTube wijzigt zijn beleid rondom deepdakes. Het platform gaat AI-gegenereerde videos van personen op verzoek verwijderen.

YouTube wijzigt beleid rondom deepdakes image

In alle stilte voerde YouTube een wijziging aan zijn regels door die een antwoord moeten bieden op bezorgdheden rond AI. Nu generative AI breed gebruikt en almaar krachtiger wordt, duiken immers ook meer en meer deepfake-videos op waarin echte mensen worden nagebootst. Wie een dergelijke valse versie van zichzelf tegenkomt, kan nu via het privacy request-proces van het platform vragen om dat weg te halen.

Reviewproces start pas na 48 uur

Bij een verzoek tot verwijdering krijgt de maker 48 uur om de video zelf te verwijderen, vóór het reviewproces van YouTube begint. Het platform bekijkt daarbij verschillende voorwaarden, waaronder de kwestie of de maker heeft aangegeven dat het artificiële content is. Ook de vraag of de klager als uniek kan worden herkend in de beelden, wordt onderzocht, en of de video satire of parodie is, of op een andere vorm ‘publieke waarde’ heeft. ‘Om in aanmerking te komen voor verwijdering moet de video een realistisch bewerkte of artificiële versie van je uiterlijk bevatten’, leest de nieuwe regel.

In maart introduceerde YouTube al een tool in zijn Creator Studio waarmee makers konden aangeven dat hun content op kunstmatige wijze is gecreëerd. De website experimenteert ook met crowdsourced nota’s die aangeven of een video die met AI is gemaakt misleidend is of gewoon een parodie.

In samenwerking met Data News

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!