Wouter Hoeffnagel - 08 juli 2024

Voormalig ASML-topman Wennink: 'Chipoorlog VS en China is niet gebaseerd op cijfers'

De chipoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China zal nog tientallen jaren voortslepen, verwacht voormalig topman van ASML Peter Wennink. Wennink stelt dat het conflict tussen de VS en China is gebaseerd op ideologie, en niet op inhoud of de praktijk.

Voormalig ASML-topman Wennink: 'Chipoorlog VS en China is niet gebaseerd op cijfers' image

Wennink doet zijn uitspraken in gesprek met BNR. Wennink nam in april na tien jaar afscheid bij ASML. Het Veldhovense bedrijf heeft veel last van exportbeperkingen die de VS oplegt, waardoor het minder mag exporteren naar China. Wennink is kritisch op het feit dat veel discussies over handel met China niet zijn gebaseerd op cijfers of data, maar juist op ideologie. Hij wijst erop dat China partijen soms al dertig jaar klant zijn bij ASML, wat verplichtingen schept.

'Vriend van klanten, leveranciers en aandeelhouders'

De voormalig topman ziet het als een verplichting om klanten puur op basis van cijfers te benaderen. Dat kan leiden tot spanning. Wennink verwacht dat hij in Washington soms gezien is als een vriend van China, maar zegt simpelweg een vriend van zijn klanten, leveranciers en aandeelhouders te zijn.

Wennink verwacht dat het conflict tussen de VS en China nog decennia zal voortslepen. "Dit gaat niet van vandaag op morgen, dit gaat tijden duren", zegt Wennink in het interview met BNR. Lees het volledige gesprek hier.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!