Redactie - 10 juli 2024

Scammers kunnen zich na aanval voordoen als helpers

Bij een nieuwere vorm van ‘dubbele fraude’ vermommen criminelen zich als een organisatie die aanbiedt slachtoffers van een scam te helpen.

Scammers kunnen zich na aanval voordoen als helpers image

Daarvoor waarschuwt de Australische consumentenwaakhond, de Competition and Consumer Commission (ACCC). Het gaat daarbij om scammers die terugkeren naar hun slachtoffers (of slachtoffers van andere bendes) met een vals aanbod om hen te helpen. Ze krijgen dan bijvoorbeeld een voorstel waarbij ze op voorhand een bedrag betalen in de hoop dat ze op die manier geld kunnen terugkrijgen dat ze bij eerdere scams verloren hebben. Of ze moeten de scammers extra informatie geven waarmee die hen kan ‘helpen’. Bij cryptoscammers worden er bijvoorbeeld gegevens gevraagd om een cryptowallet te openen. Soms vraagt men ook van op afstand toegang tot de toestellen van het slachtoffer.

Informatie over slachtoffers doorverkocht

‘Slachtoffers van eerder fraude worden makkelijk geïdentificeerd door criminelen die vaak informatie van individuen die ze hebben uitgebuit bijhouden en doorverkopen,’ zo meldt de ACCC. Met dat soort informatie kunnen de scammers zich voordoen als een beveiliger of andere vertrouwde partner, zoals een overheidsorganisatie, een advocaat of zelfs een liefdadigheidsinstelling.

Grootste doelwit van deze ‘dubbele scammers’ zijn vaak oudere mensen. De ACCC zegt dat het ondertussen 158 rapporten van dit type fraude heeft ontvangen, goed voor een verlies van 2,9 miljoen Australische dollar (omgerekend zo’n 1,8 miljoen euro).

In samenwerking met Data News

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!