Witold Kepinski - 10 juli 2024

Universiteit Leiden introduceert eerste bacheloropleiding Cybersecurity & Cybercrime

Vanaf september 2025 biedt de Universiteit Leiden een unieke Nederlandstalige bacheloropleiding in Cybersecurity & Cybercrime aan. Deze nieuwe opleiding leidt studenten binnen drie jaar op tot veelzijdige cyberexperts. De opleiding combineert vier disciplines: bestuurs- en organisatiekunde, informatica, criminologie en recht.

Universiteit Leiden introduceert eerste bacheloropleiding Cybersecurity & Cybercrime image

Hoogleraar Bibi van den Berg over de nieuwe opleiding: ‘In de komende jaren zijn er veel cybersecurity en cybercrime-specialisten nodig om Nederland veilig te maken én te houden. Vanuit de markt is er veel vraag naar specialisten op het gebied van cybersecurity en cybercrime, deze opleiding biedt studenten diepgravende kennis en vaardigheden om hun steentje bij te dragen aan die opdracht.’

Onderwijsprogramma

Bij het veelzijdige onderwijsprogramma van de opleiding ontwikkelen studenten zowel academische als professionele vaardigheden. Een student leert cyberincidenten analyseren, beleidsadvies geven, wetenschappelijke artikelen schrijven en presentaties houden op symposia. Het curriculum behandelt onderwerpen zoals cybersecurity in organisaties, recht in cyberspace, criminologie, cyberaanvallen, crisismanagement en strafrecht. Elk jaar wordt afgesloten met een project waarin disciplines en methodes worden gecombineerd om actuele problemen op te lossen.

Naast traditionele colleges worden innovatieve lesmethoden ingezet, zoals simulaties, serious games, een moot court en een hackathon, om studenten optimaal voor te bereiden op de uitdagingen in het veld van cybersecurity en cybercrime.

Campus Den Haag

De opleiding wordt gegeven in Den Haag, een stad met een groot aantal nationale en internationale organisaties gericht op veiligheid, cybersecurity en cybercrime. Ministeries, Europol, NATO Communications and Information Agency (NATO-NCI) en het Global Forum for Cyber Expertise (GFCE) bevinden zich in het hart van de stad.

Aan de Campus Den Haag start binnenkort ook de opleiding Economie & Samenleving. Deze 3-jarige Nederlandstalige studie leidt studenten op tot een moderne econoom. In tegenstelling tot traditionele economieopleidingen leer je om slim en strategisch te navigeren binnen een complexe juridische en politieke context. Deze bachelor bereid je optimaal voor om later diverse maatschappelijke sleutelposities te bekleden.

Meer informatie

Voor meer details over de opleiding, bezoek onze website of kom naar de Open Dag op zaterdag 12 oktober.

Website: https://www.universiteitleiden.nl/onderwijs/opleidingen/bachelor/fgga-cybersecurity--cybercrime
Contact: Universiteit Leiden, Jeroen Wolbers: j.j.wolbers@fgga.leidenuniv.nl

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!