Wouter Hoeffnagel - 10 juli 2024

Gartner: Pc-markt met 1,9% gegroeid

60,6 miljoen pc's zijn in het tweede kwartaal van 2024 verscheept. Dit is 1,9% meerdan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee is Q2 het derde opeenvolgende kwartaal van groei op jaarbasis voor de pc-markt.

Gartner: Pc-markt met 1,9% gegroeid image

Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner. “De lage groei op jaarbasis, samen met de gestabiliseerde opeenvolgende groei, geeft aan dat de markt op de goede weg is naar herstel”, zegt Mikako Kitagawa, Director Analyst bij Gartner. “Met een opeenvolgende groei van 7,8% tussen het eerste kwartaal van '24 en het tweede kwartaal van '24 keert de pc-voorraad terug naar een gemiddeld niveau. We zien nog steeds geen grote supply chain-problemen, waardoor de markt perfect kan worden voorbereid op verdere groei met grote platformupdates in het verschiet.”

Top zes leveranciers onveranderd

De top zes leveranciers laat geen veranderingen zien ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023. Alle top zes leveranciers hebben een positief kwartaal achter de rug met groei op jaarbasis, met uitzondering van Dell (zie Tabel 1).

De gegevens omvatten desktop- en laptop-pc's die zijn uitgerust met Windows, macOS en Chrome OS. Alle gegevens zijn geschat op basis van een vooronderzoek. De definitieve schattingen kunnen dan ook afwijken. De statistieken zijn gebaseerd op zendingen die via kanalen worden verkocht. Door afrondingen kunnen getallen afwijken van de getoonde totalen.

Bron: Gartner (juli 2024)

Drie achtereenvolgende kwartalen van groei

De pc-markt in EMEA groeit voor het derde achtereenvolgende kwartaal, met een stijging van 4,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De volumes per eenheid op kwartaalbasis zijn echter relatief stabiel, met een marginale groei van 0,4%. “De meest recente EMEA-gegevens suggereren dat de markt zich stabiliseert na eerdere dalingen en terugkeert naar seizoenstrends, in plaats van een significante stijging te ervaren”, aldus Kitagawa.

De vraag in Azië-Pacific is jaar op jaar met 2,2% gekrompen, een minder sterke daling dan de afgelopen kwartalen. Gartner schrijft de daling toe aan de zwakke Chinese markt, die de groei in volwassen en opkomende markten in Azië/Pacific teniet deed. Zo laten opkomende markten in Azië-Pacific gemiddeld een eencijferige groei zien, waarbij India aan de leiding gaat. Ook op volwassen markten in de regio stijgt de vraag naar pc's, wat voor het eerst in twee jaar leidt tot groei op jaarbasis.

Industrie pusht AI-pc's

De pc-industrie zet sinds begin 2024 actief in op het segment AI-pc's, die zijn voorzien van een zogeheten neural processing unit (NPU). Aan het einde van het tweede kwartaal van 2024 is de eerste Arm-gebaseerde Windows AI-pc geïntroduceerd. Gartner verwacht dat deze lancering de concurrentie op de pc-markt gaat intensiveren, wat kan leiden tot meer mogelijkheden ​​voor Arm-processors op Windows-apparaten.

“Ondanks deze marktinspanningen is de vraag naar AI-pc’s traag geweest, omdat het product zich nog in de vroege introductiefase bevindt en de echte voordelen van het bezitten van een dergelijk apparaat voor de meeste kopers nog niet duidelijk zijn”, aldus Kitagawa.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!