Witold Kepinski - 10 oktober 2015

Datadog biedt managementsysteem voor cloud services

De introductie van de cloud heeft veel teweeg gebracht, zo meldt Oliver Pomel (foto), ceo van het in New York gevestigde Datadog. "Gevestigde structuren maken plaats voor geheel nieuwe en open concepten. Ook de schaal is volstrekt anders. In de tijd van fysieke servers bestond een datacentrum uit een cluster van 10 tot 100 servers. Nu alles gevirtualiseerd wordt is de dimensie 100 tot meer dan 1000 servers en varieert hij met de veranderende capaciteitsvraag. Een veel grotere schaal dan eerder voor mogelijk werd gehouden."

Ook de benaming is anders, aldus Pomel. "In een fysiek datacentrum hebben servers veelal door de beheerders gedefinieerde namen, in een cloud omgeving is alles heel dynamisch en wordt zo’n conventie niet gebruikt. Bovendien is het change management van een geheel andere orde. Changes werden tot nu toe goed voorbereid en in een lage frequentie van enkele updates per jaar doorgevoerd."

In een cloud omgeving kan iedere developer of beheerder snel en eenvoudig changes uitvoeren, aldus Pomel. "Het hele ecosysteem verschuift van een gestandaardiseerde en stabiele omgeving binnen de muren van de gebruiker, naar een zich snel ontwikkelend OSS en SAAS platform. Absoluut noodzakelijk om de dynamiek van alledag te kunnen volgen." 

Het beheren van een datacentrum is tot nu toe uitbesteed aan een groep selecteerde leveranciers die elk verantwoordelijkheid dragen voor aan hen toevertrouwde services. Als alles in de cloud draait zijn nieuwe tools nodig, zegt Pomel. "Datadog heeft daarvoor de oplossing die inmiddels bij de grote cloud-ondernemers zoals Amazon in de smaak valt. Het systeem monitort het gebruik van de CPU-resources, het geheugen en de storage. Vervolgens wordt de data geanalyseerd en weergegeven op een simpel te begrijpen dashboard. In geval van calamiteiten worden alarmmeldingen gegenereerd. Zodra Datadog dus verstoring of afwijkingen van het gedrag in het cluster waarneemt, worden de juiste personen ingelicht en kunnen passende maatregelen genomen worden. Datadog heeft verschillende commerciële modellen en is daarmee voldoende flexibel om elk gebruiker een oplossing op maat aan te bieden. Het goedkoopste model tot vijf hostst is relatief eenvoudig van opzet en gratis, de zwaardere omgevingen tot zo’n 500 hosts betalen 15 dollar per maand met ook een uitgebreidere service. Daarboven is er maatwerk beschikbaar."

Door: Hans Steeman

Dutch IT Channel Awards Nomineer Nu vierkant SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Gartner BN en BW liggend 5 juli tm 5 nov 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!