Wouter Hoeffnagel - 25 juni 2016

Techbedrijven verzetten zich tegen hackbevoegdheid Amerikaanse overheid

Ruim 50 Amerikaanse technologiebedrijven en organisaties verzetten zich tegen een nieuwe wet die de Amerikaanse autoriteiten de mogelijkheid geven computers wereldwijd te hacken. Het gaat om ‘Rule 41’, die op 1 december in werking treedt.

Rule 41 is een wetsvoorstel dat het op afstand hacken van systemen mogelijk maakt indien privacytechnologieën worden toegepast die de locatie van een computer afschermen. Dit baart de ruim 50 bedrijven en organisaties zorgen. Zij wijzen in een brief gericht aan het Amerikaanse congres op het feit dat verschillende partijen goede reden hebben hun locatie af te schermen. Voorbeelden die worden genoemd zijn journalisten, slachtoffers van huiselijk geweld die juridische ondersteuning zoeken en gebruikers die hun privacy, persoonlijke veiligheid en de veiligheid van hun data willen waarborgen door hun locatie af te schermen.

‘Privacy wordt onvoldoende beschermd’
In de brief roepen de partijen het Amerikaanse congres op de nieuwe hackbevoegdheid te schrappen. De betrokken partijen stellen dat het huidige wetsvoorstel onvoldoende waarborgen bevat om de privacy van gebruikers te beschermen. Dit terwijl overheidsmedewerkers via de wet toegang krijgen tot enorme hoeveelheden gevoelige informatie.

De bedrijven noemen de hackbevoegdheid een ‘gevaarlijke onderzoekstool’. Zowel het congres als het Amerikaanse publiek zouden voldoende tijd moeten krijgen om een geïnformeerd debat te houden over hacken door de overheid. Daarnaast zouden zij voldoende gelegenheid moeten krijgen om te beslissen welke veiligheidsmechanismen hierbij moeten worden ingebouwd.

‘Wet geeft ons geen extra bevoegdheden’
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft in een reactie al laten weten zich niet in de kritiek te kunnen vinden. Het ministerie stelt dat de nieuwe wet geen bevoegdheden geeft waarover de Amerikaanse overheid niet al langer beschikt. Daarnaast zou de hackbevoegdheid alleen in bepaalde gevallen gelden, bijvoorbeeld als een verdachte de locatie van zijn machine heeft afgeschermd. Een ander voorbeeld dat wordt genoemd is een verdachte die in vijf verschillende juridische districten computers heeft gebruikt. Op dit moment moet de Amerikaanse overheid hiervoor in alle vijf districten toestemming vragen aan de rechter om deze systemen te mogen doorzoeken. De nieuwe wet zorgt dat voortaan slechts één rechter hoeft te worden geraadpleegd om toegang te krijgen tot machines in alle vijf districten.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!