Redactie - 06 juli 2016

Startupbootcamp start een nieuw FinTech & CyberSecurity programma

Startupbootcamp, het wereldwijde netwerk van industrie-gefocuste startup accelerators, lanceert een nieuw FinTech & CyberSecurity programma in Amsterdam. Na het succes van de FinTech programma’s in Londen, Singapore en New York, kunnen startups zich nu aanmelden voor een van de tien plaatsen in dit nieuwe programma in Amsterdam.

Het programma richt zich zowel op startups in FinTech segmenten zoals blockchain, P2P betalingen en compliance/KYC, als in CyberSecurity domeinen zoals fraudedetectie, cloud-beveiliging en encryptie. Het programma wordt ondersteund door bekende namen in de wereldwijde FinTech en CyberSecurity gemeenschap, zoals Rabobank, ING, ABN Amro, SNS Bank, PwC, NN Group, Delta Lloyd en Athlon.

FinTech speelt een hoofdrol in de transformatie van de financiële industrie en verandert de manier waarop waarde en eigendom worden uitgewisseld, risico wordt gemanaged en transacties worden uitgevoerd. Terwijl deze transformatie alle segmenten in de industrie raakt, wordt veiligheid en het beschermen van bezit en data steeds belangrijker. In de huidige tijd is cybersecurity een prioriteit op directieniveau.

De stroom van nieuwsberichten over omvangrijke datalekken en de toenemende eis van consumenten om zich 100% veilig te voelen in hun (online) financiën, was voor Startupbootcamp de aanleiding om CyberSecurity als een speciaal component aan zijn FinTech programma toe te voegen. De combinatie van FinTech en CyberSecurity biedt enorme kansen op het gebied van veiligheid en een naadloze gebruikservaring. Het programma heeft de doelstelling de industrie naar een volgend niveau te tillen op het gebied van snelheid en klantgerichtheid. Voor een volledig overzicht van de domeinen waarin het programma startups selecteert, zie hier:http://www.startupbootcamp.org/accelerator/fintech-cyber-security-amsterdam/.

Amsterdam heeft een bruisend ecosysteem voor zowel FinTech als CyberSecurity startups. Met voorbeelden als Adyen, de snelgroeiende betaalprovider, is innovatie in deze sectoren aan de orde van dag. Als één van de top 5 beste steden om te wonen en te werken is Amsterdam een van de meest aantrekkelijke startup-broedplaatsen ter wereld. Startupbootcamp opende vijf jaar geleden zijn Amsterdamse vestiging en heeft sindsdien meer dan 80 startups geholpen, waarvan 95% financiering heeft opgehaald en 92% nog steeds actief is, aldus Patrick de Zeeuw, co-founder van Startupbootcamp. Hij vertelt: “We zijn 14 maanden geleden begonnen met de voorbereidingen voor dit derde Amsterdamse programma en het is tot nu toe een geweldig project geweest. We zagen in het verleden al top FinTech & CyberSecurity startups in onze horizontale programma’s en onze NFC-, E-commerce en Smart City programma’s.  Zij maken nog steeds grote vooruitgang en schalen hun bedrijven wereldwijd. De laatste 3 jaar is FinTech een van de grootste startup-thema’s geweest en het ziet ernaar uit dat CyberSecurity in 2017 een van de belangrijkste industrieën wordt waar angels en VC’s zich op richten. Daarom hebben we besloten dit programma te lanceren in Amsterdam, naast onze E-commerce en Smart City & -Living programma’s.”

Het FinTech & CyberSecurity programma wordt geleid door Michael Dooijes, die per 15 augustus 2016 aan de slag gaat als Managing Director. Michael heeft een omvangrijke achtergrond in de FinTech industrie en was hiervoor lid van de Innovation Board van Rabobank en CEO van MyOrder, het toonaangevende eigen mobile commerce-bedrijf van de bank. In de laatste 3,5 jaar was Michael als mentor betrokken bij Startupbootcamp en als partner in de FinTech programma’s in Londen en New York, en het E-commerce programma in Amsterdam. “FinTech gaat over verjonging en het brengen van nieuwe energie naar de industrie. Wij helpen de industrie haar broodnodige ‘fontein van de eeuwige jeugd’ te vinden: nieuwe uitdagingen, nieuwe kansen en nieuwe energie om de industrie voor altijd te veranderen. Het is één ding om te weten dat ‘disruption’ plaatsvindt - het is iets anders om te weten wat ermee te doen. Grote bedrijven hebben vaak moeite met verandering en denken te lang na voordat ze stappen zetten. Je kunt jezelf niet een innovatieproces in denken, je moet het doen,”  zegt Michael Dooijes, Managing Director Startupbootcamp FinTech & CyberSecurity.

Startupbootcamp brengt in dit nieuwe programma de wereldwijde top FinTech & CyberSecurity startups, een mentornetwerk van bekende industrie-experts en ondernemers, en grote spelers als banken, verzekeraars, consultancy bedrijven, leasemaatschappijen en technologiebedrijven bijeen. Startupbootcamp FinTech & CyberSecurity Amsterdam biedt de tien geselecteerde startups tevens €15.000 per team, meer dan 100 zeer betrokken mentoren uit de industrie, gratis kantoorruimte, een converteerbare lening, toegang tot financiering en een netwerk van industriepartners, investeerders en venture capital fondsen.

“Het komt niet vaak voor dat we de grootste namen uit de financiële industrie in een land samen zien komen om innovatie te stimuleren gefocust op de problemen die de industrie momenteel beïnvloeden. In 2016 hebben we enkele grote beveiligingsproblemen gezien in de financiële sector. Daarom zijn we verheugd om de CyberSecurity focus in het wereldwijde Startupbootcamp FinTech innovatie ecosysteem te brengen”, zegt Nektarios Liolios, Global MD Startupbootcamp FinTech.

Als start van het programma worden startups uit de hele wereld uitgenodigd om hun ideeën te presenteren voor het Startupbootcamp FinTech & CyberSecurity team tijdens een serie ‘FastTrack’ dagen die plaatsvinden van augustus tot en met november. Deze FastTracks worden wereldwijd georganiseerd in steden als Amsterdam, Londen, Berlijn, Parijs, Tel Aviv, Moskou en Madrid. De deelnemende startups dingen mee naar een toegangsbewijs voor de laatste selectieronde. Het programma zoekt specifiek naar startups die zich bezig houden met blockchain, betalingsoplossingen, kapitaalmarkten en vermogensbeheer, alternatieve financiering, identiteitsmanagement, data- en gedragsanalyse en enabling technologies. De 10 geselecteerde startups zullen vervolgens op 9 januari 2017 van start gaan met het 3 maanden durende acceleratorprogramma.

Geïnteresseerde startups kunnen zich nu aanmelden voor het Startupbootcamp FinTech & CyberSecurity Amsterdam programma. Het programma is open voor aanmeldingen tot 21 oktober 2016. Blijf op de hoogte van Startupbootcamp FinTech & CyberSecurity op Twitter.

Over Startupbootcamp

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!