Redactie - 30 september 2016

Smart cities worden steeds realistischer

Slimme steden zijn al langer een onderwerp van gesprek en worden gepromoot door technologie georiënteerde bedrijven en de ambitieuze lokale bestuurders. Het is de toekomst, maar de introductie gaat niet vanzelf.

Slimme steden zijn een combinatie van internetservices, big data-analyse en een oneindig groot aantal sensoren die registreren wat er gebeurt. Huawei is een promotor van de technologie, omdat slimme steden oplossingen in huis hebben voor tal van maatschappelijke problemen. Veiligheid, energieverbruik, verkeermanagement, het zijn enkele voorbeelden van aandachtsgebieden. Al die componenten heeft men in huis. SDN voor de netwerkinfrastructuur, cloud-services voor de dataverwerking en sensoren onder aansturing van het eigen LiteOS.

Bovendien, en dat is een doorbraak, kondigde men in Shanghai de beschikbaarheid van de eerste LTE-U hardware aan. Een HiSilicon chipset, die gebruikt gaat worden om sensoren te verbindingen met het LTE-netwerk. De chipset is geoptimaliseerd voor een geminimaliseerd energie verbruik (lange levensduur van de batterij) door de voor IoT gewenste lage bandbreedte te ondersteunen. Bij IoT wordt bandbreedte duidelijk ingeruild tegen levensduur van de accu. De chipset, die in Engeland ontwikkeld is, wordt thans mondjesmaat in Taiwan geproduceerd. De eerste samples zijn in september beschikbaar, waarna grotere volumes eind van het jaar volgen.

Met deze chipset is Huawei rap op weg een voortrekkersrol te claimen. De chipset is ontwikkeld voor LTE-U, ondersteunt de LTE-banden tot één GHz (lage frequenties zijn ideaal voor dit marktsegment). De chip heeft geen ondersteuning voor concurrerende IoT netwerktechnologieën zoals Lora.

Bij de introductie gaf Huawei bij monde van Joe So (foto), CTO of industry solutions van Huawei’s Enterprise Business Group,aan te verwachten dat Lora een tijdelijke oplossing is, en op termijn de 3GPP-standaard (LTE-U) het gaat winnen. Het grote voordeel van LTE-U is dat bestaande infrastructuur gebruikt kan worden. Voor Lora moet een nieuw netwerk gebouwd worden en is het spectrum niet gelicenseerd, waardoor interferentie niet uitgesloten is.

Door: Hans Steeman

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!