Redactie - 14 december 2016

Gevonden voorwerpen app winnaar Dutch Open Hackathon 2016

Gevonden voorwerpen app winnaar Dutch Open Hackathon 2016 image

De Dutch Open Hackathon 2016 is gewonnen door het team Re:Software met de ontwikkeling van de Find It-app. In de app kunnen verloren of gestolen voorwerpen – bijvoorbeeld een sleutel, fiets of horloge – worden opgegeven, waarna andere gebruikers van de app naar het voorwerp op zoek kunnen gaan. Tijdens het Dutch Open Hackathon-weekend werkten 53 teams aan de ontwikkeling van toepassingen op basis van data die beschikbaar werd gesteld door de Kamer van Koophandel, KLM, Philips, Politie, PostNL en Schiphol Group. De Find It-app werd door zowel de jury als het publiek uitgeroepen tot winnaar. 
 
Aan de Dutch Open Hackathon 2016 deden 276 developers uit binnen- en buitenland mee. Zij konden gebruikmaken van uiteenlopende datasets en API's van de partners en sponsors van het evenement. Het thema van dit jaar was Data + Connection = Services. De keuze van de jury viel op de Find It-app vanwege het praktische gemak, maar ook omdat het team diverse data en technieken heeft gecombineerd. Zo maakte Re:Software gebruik van API's van de Politie, Geodan en PostNL.
 
De Find It-app levert een praktische oplossing voor iedereen die spullen kwijt is geraakt. Door in de app aan te geven wat er is verloren en daarbij een locatie op te geven waar het verlies waarschijnlijk heeft plaatsgevonden, kunnen andere gebruikers op locatie ingeschakeld worden om naar het desbetreffende voorwerp te zoeken. Denkt iemand het verloren voorwerp gevonden te hebben, dan stuurt diegene een foto ter verificatie. Het is eveneens mogelijk om een vindersloon te koppelen aan een gevonden voorwerp.
 
Jordi van der Hek, teamlid van Re:Software: "We hadden al vrij snel duidelijk dat we een lost-and-found-app wilden ontwikkelen. Daarbij hebben we bewust zoveel mogelijk verschillende datasets gebruikt voor onze app. Het leuke van de Dutch Open Hackathon is namelijk dat je data tot je beschikking hebt van organisaties die normaal niet met elkaar samenwerken. Met onze app willen wij die verschillende partijen met elkaar verbinden."
 
Vier tracks

Deelnemende teams konden in vier verschillende thema's (tracks) toepassingen ontwikkelen. Voor elke track waren concrete uitdagingen geformuleerd waarvoor teams een oplossing konden bedenken. In de track In The City werd Re:Software tot winnaar gekroond. In Doing Business won regtxt, een platform waarop de financiële gegevens van bedrijven overzichtelijk geplaatst en gevonden kunnen worden. In de categorie At Home won BeatsSync, een app waarin muziek helpt om stress te reduceren. In de track On The Go won Meta, een spraakassistent op locatie.
 
Miguel van Bodegom, voorzitter van de Dutch Open Hackathon 2016, kijkt met voldoening terug op het afgelopen weekend: "De Dutch Open Hackathon is uniek door zijn cross-industry karakter; bij geen andere hackathon zijn zulke diverse datasets beschikbaar van zoveel verschillende partijen. Als je kijkt naar de toepassingen die door de verschillende teams zijn ontwikkeld, dan valt op hoe hoog het niveau is. Dit maakte het voor de jury nog behoorlijk lastig om een selectie te maken, eigenlijk verdienden veel meer teams een finaleplaats. De beschikbare data van onze partners en sponsors is gebruikt om uiteenlopende praktische oplossingen te ontwikkelen. Het zegt volgens mij genoeg dat er al een aantal afspraken zijn gemaakt tussen onze partners en teams om vervolgstappen te bespreken."
 
Seminar

De Dutch Open Hackathon 2016 werd afgelopen vrijdag geopend met het Open Innovatie Seminar, waarbij diverse sprekers uit het veld hun visie gaven op de ontwikkelingen in open innovatie. Sprekers van onder andere de Nationale Politie, Geodan en Gartner gingen in hun presentatie dieper in op de mogelijkheden die open innovatie biedt aan zowel grote als kleine organisaties.
 
De Dutch Open Hackathon 2016 is een initiatief van de Kamer van Koophandel, KLM, Philips, Politie, PostNL en Schiphol Group, en werd mede georganiseerd door BeMyApp en Cambridge Innovation Centre (CIC) Rotterdam.

Simac BW vierkant week 50 tm 52-2023 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Comstor BW en BN 5 dec tm 17 dec 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!