Redactie - 06 januari 2017

Microsoft integreert Azure, Cortana en Office 365 in auto's

Microsoft gaat zijn cloudplatform Azure, de digitale assistent Cortana en Office 365 integreren in auto's. Dat maakte het bedrijf op CES 2017 beurs bekend.

Voorheen was Microsoft nog van plan om het besturingssysteem Windows naar de auto te brengen, maar van die strategie is het bedrijf uit Redmond kennelijk afgestapt. Het nieuwe platform, het Connected Vehicle Platform, wordt later dit jaar voor het eerst getoond, zo maakte Microsoft pas bekend op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Het Microsoft Connected Vehicle Platform wordt later dit jaar als openbare preview beschikbaar gesteld. 

Cloud

Het platform van Microsoft wordt een open systeem, zodat autobouwers niet vast zitten aan een besturingssysteem. De autobouwers kunnen zelf kiezen welke onderdelen ze wel en niet gebruiken. Microsoft wil zich profileren als een partner van de auto-industrie en niet als concurrent. Het bedrijf gaat dus zelf geen auto's ontwikkelen, maar 'geeft autobouwers de mogelijkheid zich te richten op innovatie in plaats van een eigen cloud-infrastructuur op te zetten'.

De bedoeling is dat Azure het zware werk gaat doen en alle gegevens verwerkt die in de auto worden verzameld. Die gegevens kunnen dan worden gebruikt om bijvoorbeeld direct een route te plannen naar een vergadering of om de status van het voertuig te tonen.

Samenwerking Renault-Nissan

Ook werd bekendgemaakt dat Renault-Nissan als eerste autofabrikant gebruik gaat maken van het Microsoft Connected Vehicle Platform. Microsoft kondigde afgelopen jaar al aan met Renault-Nissan samen te werken aan de toekomst van connected driving. Microsoft is ook samenwerkingen aangegaan met BMW en Volvo. Met BMW wordt gewerkt aan een schaalbaar platform op Azure, waarmee productiviteitsoplossingen – zoals Cortana – geïntegreerd kunnen worden in de auto. Volvo kondigde onlangs aan dat Skype for Business beschikbaar wordt in de 90-serie. Fiat experimenteert dan weer met Google-diensten, zoals ook al op de CES aangekondigd werd.

In samenwerking met Datanews

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!