Redactie - 14 maart 2017

InfluxData levert open source platform voor omvangrijke IoT-dataopslag

Met IoT als opkomende driver van de moderne telematica, is de roep om opslagsystemen voor de meetwaarden groot. Tal van initiatieven worden momenteel opgestart om daar een passend antwoord op te vinden. InfluxData bouwt een modern open-source platform voor metrics en events middels een open-source project van de GitHub gemeenschap. Op dit moment zijn er al meer dan 70.000 servers bij meer dan 250 klanten actief. De database kan zowel in de cloud als on-premises gebruikt worden.

Het bijzondere van InfluxData is dat het een time based database is. Daarmee worden historische data op volgorde van aanleveren gerubriceerd. Evan Kaplan (foto), CEO van InfluxData: “De InfluxData-database is een time based database die geschikt is voor de verwerking van de massieve datastromen van bijvoorbeeld IoT.”

Containers

De markt van databases en infrastructuur is op dit moment in een grote transitie. De databases waren van oudsher een mainframe omgeving met cliënt/server oplossingen, werd gaandeweg een N-tier omgeving en verschuiven nu naar een situatie met microservers. Parallel daaraan zie je bij de infrastructuur dat de mainframe oplossingen, via losse servers en VM’s, naar containers verschuiven. Steeds vaker draaien de apps in een docker-achtige omgeving, dus in geïsoleerde containers. De IoT instrumentatiewereld gaat nu uit van 50 miljard devices met meer dan 200 miljard sensoren en een datavolume van meer dan 40 zetabyte in 2020. Weliswaar zijn deze cijfers nu niet meer dan voorspellingen, maar het geeft wel de trend aan.

Curve

Tijdreeksgegevens zoals die door een time based database worden geleverd, zorgen voor bestanden met gegevens die op interval worden verzameld en opgeslagen. De resultaten worden gebruikt om een ??trend of veranderingen te evalueren, dit kan om elementaire gegevens zoals temperatuur en snelheid gaan, maar ook complexe variabelen waaronder uitkomsten van systeem of applicatie. Deze gegevens worden gewoonlijk real time verzameld maar kunnen ook gekoppeld worden aan een oplopende curve of andere kenmerkende eigenschap van het te registeren proces.

Paul Dix, oprichter en CTO van InfluxData: “Het proces omvat drie stappen: verzamelen, analyseren, monitoring en reageren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van standaard open source gereedschappen: Telegraf is de verzamelaar, InfluxDB de in GB geschreven database en Kapacitor de engine voor visualisatie. Chronograf is de klokgenerator voor het vullen van de InfluxDB database.”

Tot op heden zijn ongeveer 37% van use-cases te vinden bij DevOps, 29% bij IoT, 26% bij real time analyses en 8% in overige marktsegmenten, aldus Tim Hall, Vice President of Products InfluxData.

Door: Hans Steeman

Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023 SLTN Vierkant
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!