Witold Kepinski - 05 april 2017

Blockchain diensten verder geprofessionaliseerd door Cegeka, KPMG en Microsoft

Blockchain diensten verder geprofessionaliseerd door Cegeka, KPMG en Microsoft image

Cegeka, KPMG en Microsoft gaan in Nederland samenwerken om de dienstverlening op basis van blockchain-technologie verder te professionaliseren. Met blockchain is het mogelijk om binnen een groot aantal sectoren informatie samen te brengen en op een veilige manier transacties te verrichten zonder dat daar een ‘trusted third party’, zoals een bank of een notaris, aan te pas komt.

De drie partners die deel uitmaken van het samenwerkingsverband zijn ieder gespecialiseerd in de verschillende deelgebieden van blockchain-technologie. Zo is Cegeka deskundig op het gebied van de verschillende blockchain-technologieën, zoals Corda, Ethereum, Hyperledger, multichain en Ripple, en brengt zij de nodige technische ervaring in. Cegeka bepaalt op basis van haar expertise ook welke blockchain-technologie voor welke dienstverlening het meest geschikt is. Microsoft levert de IT-infrastructuur. Het bedrijf heeft zijn public cloud-platform Azure volledig klaargestoomd voor de nieuwe blockchain-toepassingen met onder meer opties voor compliance en automatische versleuteling. KPMG tenslotte levert de kennis en expertise die zij heeft van de sectoren waarin de blockchain-technologie een belangrijke rol kan gaan spelen.

Blockchain ontgroeit kinderschoenen

Met de samenwerking ontwikkelen Cegeka, KPMG en Microsoft meer slagkracht om op basis van de blockchain-technologie nieuwe toepassingen te ontwikkelen en bestaande processen efficiënter te automatiseren. Naast de financiële sector mikken de drie partners op projecten in de energiesector, de gezondheidszorg, de transport- en logistieke sector en binnen de overheid. “De toepassingen van de blockchain-technologie zijn legio”, zegt Sander van Loosbroek, Director Distributed Ledger Technology bij Cegeka. Van Loosbroek: “Een goed voorbeeld is de hypotheekvestrekking. Als je een onderpand voor een hypotheeklening digitaal kunt voorleggen, kun je je hypotheekvraag middels blockchain-technologie ook aanbieden op een online financiële marktplaats. In de energiebranche zou zo’n marktplaats je toelaten om de energie van je zonnepanelen zelf te verkopen. Er is een stijgende vraag en we zijn klaar om blockchain-projecten van de voorzichtige proof-of-concept naar een productieniveau te tillen.”

Versnellen van volwassenheid

Microsoft werkt graag samen met partners om het maximale uit de technologie van vandaag en morgen te halen. "In deze samenwerking combineren we de ervaring van KPMG bij het succesvol omvormen van businessmodellen met de expertise van Cegeka om blockchain-technologie van test- naar implementatiefase te brengen", zegt Hans Bos, National Technology Officer bij Microsoft Nederland. Bos: "De combinatie met ons Microsoft Azure cloud-platform, de hybride cloud-architectuur en de security-oplossingen helpt klanten te voldoen aan de specifieke compliance-eisen. Samen dragen we zo bij aan de versnelde en betrouwbare ontwikkeling en implementatie van blockchain-toepassingen."

Strategisch haalbare toepassingen

Ook KPMG heeft de afgelopen jaren aanzienlijk geïnvesteerd in de praktische toepassing van de blockchain-technologie. “KPMG’s Digital Ledger Services helpt klanten onder meer met het bepalen van strategisch haalbare toepassingen en de operationele uitvoering met behulp van Microsofts Blockchain-as-a-Service”, zegt Dennis de Vries. De Vries: “Niet alleen op het gebied van financiële dienstverlening maar bijvoorbeeld ook in de publieke sector, de gezondheidszorg of de verzekeringssector. Met de blockchain-technologie is het mogelijk om substantieel kosten en handelingen te besparen in een groot aantal uiteenlopende sectoren.”

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!