Redactie - 06 mei 2017

DJI is een drone onderneming die de kracht van Shenzhen moet tonen

DJI, voluit Dà-Jiang Innovations Science and Technology Co. Ltd, is een mooi voorbeeld van de mogelijkheden die ontstaan als innovatie en productiecentra goed met elkaar samenwerken. DJI is zo’n 10 jaar geleden (in 2006) opgericht door Frank Wang en heeft zich sinds die tijd ontwikkeld tot marktleider op het gebied van civiele drones.

Het personeelsbestand is gegroeid tot boven de 7000 werknemers (waarvan 3000 in R&D), en alle technologie (camera, radiocommunicatie, beeldstabilisatie etc.) is intern ontwikkeld. Met een marktaandeel van 70% is het de drijvende kracht achter de innovatie van deze markt. De kracht van DJI is dat zowel de research als de productie in het Chinese Shenzhen of zijn nabije omgeving plaatsvindt. Daardoor kunnen alle team perfect met elkaar samenwerken en ontstaat er een zeer innovatie en slagkrachtige industrie; aldus Caroline Briggert, head of stakeholder relations. Het is een privaat bedrijf en in 2010, toen de laatste investeringsronde plaatsvond, gewaardeerd op 10 miljard dollar. De Amerikaanse venturecapitalist Sequoia was een belangrijke investeerder in deze investeringsronde. DJI gaat prat op 3500 patenten en claimt eigenlijk geen concurrenten te hebben.

Drones

Drones hebben de wind mee en de bedrijfstak groeit snel. Het enige obstakel in de groei is de lokale wetgeving. Biggert: “Zweden haalde onlangs een oude wetgeving van stal om het gebruik van drones te verbieden. Inmiddels is het weer van de baan en is er meer vrijheid”. Het toont de weerbarstigheid van de wetgeving aan. Alle relevante elementen van wetgeving zijn in de DJI Go-software verwerkt en geeft de dronebestuurder direct informatie over de mogelijkheid om op een bepaalde locatie drones te gebruiken. Gebruiksbeperkingen zijn er rond specifieke gebieden zoals militaire locaties, bewoonde gebieden en vliegvelden. Alle drones worden af fabriek beperkt tot een maximale vlieghoogte van 100 of 120 meter. Zonder beperking is zo’n 500 m haalbaar maar de Nederlandse wet staat dat niet toe.

Mobile

De nieuwste telg van DJI, de Mavic Pro, wordt de doorbraak naar de consumentenmarkt. De uiterst compacte en opvouwbare drone past zelfs in een broekzak of handtas en is altijd bij de hand te hebben. Een ingebouwde 4K-camera zorgt voor perfecte videoregistraties die direct gestreamd kunnen worden. De maximale vliegtijd is een klein half uur met een snelheid van 65 km/uur. Hiermee krijgt de actieve gebruiker een nieuw toepassingsgebied voor zijn mobiele telefoon. Het scherm van de smartphone is de spil in de toepassing. Er zijn applicaties voor iOS en Android.

Telecom

Zakelijke toepassingen, zoals het inspecteren van telecommunicatie masten, hoogspanning installaties, het onderzoeken van rampgebieden, natuurbeheer, brandbestrijding, support op de filmset en het beheer van steden, is mogelijk met professionelere modellen zoals de Inspire. Ook voor de landbouw is er een specifiek model om bestrijdingsmiddelen te distribueren.

Het besturen van de drones is zo geoptimaliseerd dat de apparaten automatisch objecten ontwijken en dus eigenlijk niet kunnen crashen. In geval van storingen, uitputting van accu’s of het wegvallen van de radioverbinding (die een afstand van 7 km kan overbruggen), komt het apparaat automatisch naar zijn startpunt terug. Caroline Biggert: “Alles is gedaan om hem crash proof te krijgen. DJI laat zien dat de telecommunicatie weer nieuwe toepassingsgebieden krijgt en stimuleert de verdere verbetering van de efficiency door dure processen, zoals het inspecteren van masten of het bespuiten van velden met gewassen, een stuk eenvoudiger te maken. Huawei, eveneens in Shenzhen gevestigd, noemde drones recentelijk een mogelijke richting om verder in te innoveren en de mobiele industrie via mobile broadband (MBB) een extra impuls te geven."

Door: Hans Steeman

Commvault BW 30-05 tm 07-06-2023 SLTN Vierkant
ALSO CTV BW 23-05-2023 t/m 30-05-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!