Redactie - 17 juli 2017

IBM tweakt IBM Z mainframe met security en Blockchain

IBM tweakt IBM Z mainframe met security en Blockchain image

IBM introduceert de IBM Z14, een nieuwe generatie van transactiesystemen, dat in staat is om meer dan 12 miljard versleutelde transacties per dag te verwerken. Het nieuwe systeem incorporeert ook een encryptie-motor die voor het eerst geavanceerde dataencryptie mogelijk maakt om elke applicatie, cloudservice of databank te versleutelen zo meldt IBM.

IBM Z’s nieuwe dataversleutelingscapaciteiten zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de wereldwijde epidemie van data-inbreuken. Van de meer dan 9 miljard gegevensbestanden die sinds 2013 verloren of gestolen werden, was slechts 4 procent versleuteld, waardoor het overgrote deel van die gegevens een makkelijke prooi was voor georganiseerde cybercriminelen, overheidsactoren en werknemers die toegang tot gevoelige informatie misbruiken.

In deze herpositionering van mainframetechnologie breidt IBM Z nu de beschermende, cryptografische actieradius van versleutelingstechnologie uit. De geavanceerde cryptografische capaciteiten van het systeem is nu beschikbaar voor iedere type data, netwerk, extern device of applicatie zoals de IBM Cloud Blockchain service, zonder dat er veranderingen aan applicaties of een impact op Service Level Agreements aan te pas komen, aldus IBM.

 

De IBM Z is ook ontworpen om consumentenvertrouwen op te bouwen, door te voldoen aan nieuwe standaarden zoals de algemene verordening gegevensbescherming (beter bekend als General Data Protection Regulation of GDPR). Die EU-verordening legt organisaties die actief zijn binnen de EU op de gegevensbeschermingseisen na te leven en is wordt vanaf volgend jaar strenger.

De IBM Z, die is verweven met IBM Security software, automatiseert en stroomlijnt drastisch de beveiligings-en complianceprocessen. Er wordt bijvoorbeeld van auditors verwacht dat ze manueel de beveiliging van databases, applicaties en systemen inspecteren en valideren. Nu kunnen organisaties meteen aantonen dat de gegevensbeveiliging voldoet aan de voorschriften en dat de encryptiesleutels beveiligd zijn. Dat kan de beveiligingscomplexiteit en de kosten voor auditors aanzienlijk verminderen. Het systeem voorziet ook een auditspoor waarop men kan zien of en wanneer toegelaten gebruikers hun toegang gebruiken om de gegevens te raadplegen, aldus IBM.

Ontwikkeling van de veiligste blockchain-service

Blockchain-applicaties worden steeds vaker in core businessprocessen geïntegreerd, waardoor klanten zich natuurlijk meer zorgen beginnen te maken over beveiliging, encryptie en weerstandsvermogen. De IBM Cloud evolueert voortdurend mee, met toonaangevende computeropties. Dat gebeurt nu opnieuw, door IBM Z op te nemen in de IBM Cloud. De IBM Z werd in de eerste plaats gelanceerd als een encryptie-engine voor cloud-services en om IBM Blockchain-services te draaien, en zo het hoogste niveau van cryptografische hardware op de commerciële markt aan te bieden. Nieuwe blockchain-services in centra in Dallas, Londen, Frankfurt, São Paulo, Tokio en Toronto zijn beveiligd met de toonaangevende cryptografietechnologie van IBM Z.

Prijsstelling

IBM kondigt ook drie nieuwe container prijsbepalingsmodellen aan voor IBM Z:

1.Nieuwe microservices en toepassingen die het klanten mogelijk maken om de waarde van sterk beveiligde bedrijfssystemen ter plaatse en in real time te maximaliseren. Co-locatie van applicaties laat klanten toe om de kwaliteit te optimaliseren van diensten die competitief geprijsd zijn in vergelijking met publieke cloud- en on-premise platformen.

2. Ontwikkelen en testen van toepassingen met de gelegenheid om de capaciteit van ontwikkelomgevingen op z/OS te verdrievoudigen om zo de recentste DevOps tools en processen te ondersteunen. Klanten kunnen de capaciteit verdrievoudigen zonder bijkomende maandelijkse licentiekosten.

3. Bij betaalsystemen is de prijsbepaling gebaseerd op de specifieke business metric die kijkt naar het volume van betalingen dat de bank verwerkt, niet naar de beschikbare capaciteit. Dat biedt klanten een veel grotere flexibiliteit om betaalbaar te kunnen innoveren in een competitieve omgeving, vooral bij het snelgroeiende Instant Payment segment.

Deze nieuwe opties voor prijsbepaling van containers zijn ontwikkeld om klanten de voorspelbaarheid en transparantie te bieden die ze nodig hebben in hun business. De prijsbepalingsmodellen zijn makkelijk schaalbaar binnen en tussen logical partitions (LPARs) en voorzien sterk verbeterde mogelijkheden voor meten, begrenzen en facturering. Container pricing voor IBM Z zal beschikbaar zijn tegen het einde van 2017 en vrijgegeven worden in z/OS V2.2 en z/OS V2.3

Als onderdeel van de aankondiging geeft IBM ook een preview van de nieuwe z/OS-software. Die voorziet fundamentele capaciteiten voor de private cloud-dienstverlening, zodat een IT-kostencenter getransformeerd kan worden tot een meerwaarde genererende dienstverlener. Bij beschikbaarheid, zullen deze toepassingen voorzien in de ondersteuning van workflow-extensies voor IBM Cloud Provisioning and Management voor z/OS en real-time infrastructuurondersteuning voor SMF-analyses.

IBM Global Financing kan in aanmerking komende klanten helpen de nieuwe IBM Z aan te kopen, de totale eigendomskosten te verlagen en hun investering sneller terug te verdienen. Het aanbod van IBM Global Financing voor IBM mainframe-oplossingen is beschikbaar bij IBM en IBM Business Partners en voorziet soepele voorwaarden die aangepast kunnen worden aan de kosten van het project of andere behoeften van de klant.

SLTN Vierkant SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Comstor BW en BN 5 dec tm 17 dec 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!