Witold Kepinski - 18 oktober 2017

Microsoft Windows 10 Fall Creators Update is beschikbaar

Microsoft Windows 10 Fall Creators Update is beschikbaar image

Microsoft Windows 10 Fall Creators Update is beschikbaar. Dit meldt Paul Honout, Windows and Surface Business Group Lead bij Microsoft Nederland. Microsoft kondigde op IFA al aan dat de Fall Creators Update vanaf 17 oktober zou verschijnen en het bedrijf houdt woord. De uitbreiding wordt normaal gezien in de komende dagen of weken aangeboden aan gebruikers omdat de uitrol doorgaans in golven gebeurt.

Voor wie niet kan wachten heeft Windows-blogger Paul Thurrott enkele tips. Zo kan je zelf al in Windows Update kijken of er een update klaar staat. Ook kan je manueel Windows 10 nog eens downloaden, maar dat heeft enkel zin de Fall Creators update expliciet wordt vermeld. Op diezelfde site kan je ook kiezen voor 'create installation media', dan download en installeer je een volledig nieuwe Windows 10. Maar op het moment van schrijven is de update nog niet aanwezig in die versie. Nog even geduld dus.

Wat mogen we verwachten?

De app voor foto's wordt vernieuwd waardoor je er ook verhalen mee kan maken, inclusief 3D-effecten, overgangen en video. Windows 10 wordt ook beter bestuurbaar met de ogen wat handig is voor onder meer ALS-patiënten. Wie een digitale pen gebruikt in Windows 10 kan nu ook aantekeningen maken op PDF's en een 'vind-mijn-pen'- functie gebruiken.

Andere nieuwigheden zijn 3D-objecten in Office en enkele gamingfuncties, zoalsMixer, een interactieve game streamingdienst. Daarbij is er ook een game-modus waarbij games de volledige capaciteit van een pc toegewezen krijgen en kan je kiezen om bij een stream enkel het spelgeluid (en dus niet je microfoon) mee te sturen.

De voornaamste nieuwigheid is de ondersteuning van mixed reality. Al moeten we daarbij nuanceren dat dit bitter weinig met de Fall Creators Update te maken heeft, maar meer met het feit dat Microsoft's hardwarepartners (Acer, Dell, HP en Lenovo) binnenkort hun eigen mixed reality headset uitbrengen.

Het grote verschil met de VR-brillen van HTC en Facebook is dat ze zowel VR als augmented reality aankunnen. Microsoft zegt dat de headsets ook makkelijk op verplaatsing te gebruiken zijn. maar ze vereisen wel degelijk een Windows-pc met stevige hardware om vlot bruikbaar te zijn. Lees hier de hands-on met de headset van Acer.

 

De Windows 10 Fall Creators Update bevat verschillende nieuwe functies:

Windows Inking – met Windows Inking kun je direct aantekeningen maken in pdf-documenten. Smart Ink past kustmatige intelligentie toe waardoor bijvoorbeeld getekende vierkanten automatisch worden geperfectioneerd.

Foto’s en video’s – de Windows Foto’s-applicatie is opnieuw ontworpen en levert nu meer gevarieerde functies zodat gebruikers verhalen kunnen vertellen met foto’s, video’s, 3D en inking.

Gaming – gaming is de snelst groeiende vorm van entertainment, ook in Windows 10. Er zijn nu al bijna 200 miljoen actieve gamers die Windows 10 gebruiken. De Fall Creators Update biedt een nog betere ervaring.

Windows Mixed Reality – gebruikers ervaren hiermee een combinatie tussen de fysieke en digitale wereld. Dit kan met een Mixed Reality headset, maar ook gebruikers die geen headset hebben, kunnen gebruikmaken van Mixed Reality op hun pc. Met Mixed Reality Viewer worden 3D-objecten namelijk gecombineerd met hun omgeving via de camera’s van hun pc.

Meer over de Windows 10 Fall Creators Update lees je in deze blogbijdrage van Paul Honout.

In samenwerking met Datanews

SLTN Vierkant SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!