Redactie - 27 januari 2018

KPN Ventures start Health Innovation Fund III met Menzis, Monuta en OostNL

Na twee eerdere succesvolle fondsen is het derde durfkapitaalfonds van Health Innovations opgezet om innovatieve start-ups in de gezondheidszorg te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun producten en deze op de markt te brengen. In de komende jaren zal het fonds € 15 miljoen investeren in 10 tot 15 startende techbedrijven. Het fonds richt zich op innovatieve digitale gezondheidsoplossingen die de gezondheidszorg betaalbaar houden en de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg verbeteren.

Beleggers zijn onder meer KPN Ventures, Menzis, Monuta, Topfonds Gelderland, Oost NL en verschillende particuliere beleggers. Het fonds wordt verder ondersteund door de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken. Samen investeren ze 6 miljoen euro van de Seed Capital Scheme van het Agentschap voor Ondernemend Nederland.

De investeerders dragen hun expertise en netwerken bij aan het fonds en de starters van de gezondheidszorg om hun slaagkansen te vergroten.

Focus op innovatie in de gezondheidszorg

Het Health Innovation Fund III zal investeren in bedrijven die nieuwe producten hebben ontwikkeld om de gezondheidszorg slimmer, beter en toegankelijker te maken. Dit kunnen software-, hardware- en serviceoplossingen zijn, zolang ze gericht zijn op preventie, diagnose, behandeling of genezing of zorgmonitoring. Joris van Eijck, directeur gezondheidszorg bij Menzis, benadrukt het belang van innovatie in de gezondheidszorg: "De toepassing van nieuwe technologie betekent bijvoorbeeld dat patiënten langer thuis kunnen wonen of zorg krijgen in hun vertrouwde omgeving in plaats van in het ziekenhuis. Technologie geeft gezondheidszorg een fundamenteel andere vorm en creëert waarde voor patiënten. "

Dit derde gezondheidsinnovatiefonds zal ook expliciet gericht zijn op oplossingen voor e-gezondheidszorg die zelfmanagement, zelfcontrole en zelfredzaamheid bevorderen. De eerste twee fondsen hebben al 18 investeringen gedaan in veelbelovende bedrijven, waaronder Prolira, LivAssured, Nightbalance, ANW Nederland, Noviosense en Aidence.

Volgens de betrokken partners is innovatie niet alleen nodig om de gezondheidszorg betaalbaar te houden, maar kan ook de kwaliteit van de gezondheidszorg verder worden verbeterd. Als belangrijke stakeholders in de sector willen ze dit proces versnellen. Daarom zullen ze niet alleen middelen ter beschikking stellen, maar ook hun expertise en netwerk gebruiken om de startende ondernemingen te ondersteunen. Herman Kienhuis van KPN Ventures bevestigt dit: "Digitale technologie biedt enorme kansen om de kwaliteit en betaalbaarheid van de gezondheidszorg te verbeteren en de zelfredzaamheid van mensen te vergroten, ook in het geval van ziekte en ouderdom. KPN wil op dit gebied een belangrijke rol spelen en zoekt en ondersteunt jonge technologiebedrijven om gezamenlijk innovaties te ontwikkelen, ook via haar partnerschap met het Health Innovation Fund III. "

Organisatie

Het Health Innovation Fund III wordt beheerd door het in Utrecht gevestigde Health Innovations. Het fonds wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Klimaat en door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In december 2017 heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland het fonds voor zijn SEED Capital-overeenkomst door middel van een aanbestedingsproces geselecteerd. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, bevoegd voor financiering: "De productie van nieuwe medische hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor het stellen van diagnoses of voor het uitvoeren van complexe medische analyses, is goed voor de kwaliteit van de gezondheidszorg en voor onze economische ontwikkeling. Investeren in e-gezondheidszorg komt ons allen ten goede en vooral de mensen die deze zorg nodig hebben. Met de SEED Capital-regeling ondersteunen we innovatieve ondernemers die deze ideeën kunnen ontwikkelen. "

Trend Micro BW week 20 rm 23-2023 Trend Micro  BW Risk to Resilience World Tour week 20 tm 23-2023
Nutanix BW/BN 30-05 tm 15-06-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!