Witold Kepinski - 16 maart 2018

Google datacenter Groningen krijgt extra investering van 500 miljoen euro

Google datacenter Groningen krijgt extra investering van 500 miljoen euro image

Google maakt beklend de komende jaren het datacentrum in Groningen uit te breiden. Dit gaat gepaard met een extra investering van 500 miljoen euro, waarmee de totale investering van Google uitkomt op bijna 1,5 miljard euro.

Reden is dat de vraag naar diensten van Google toeneemt en de infrastructuur van datacenters volgt datzelfde ritme. Om aan deze snel groeiende vraag van consumenten en bedrijven te voldoen zal Google het datacentrum in de Eemshaven de komende jaren uitbreiden. De extra investering die hiermee gepaard gaat bedraagt 500 miljoen euro.

Het datacentrum van Google maakt diensten zoals Gmail, Maps en YouTube mogelijk. Maar het levert ook extra voordelen op voor de lokale gemeenschap. Zo creëert het banen in dit gebied in onder meer IT, elektronica en mechanica, catering en beveiliging. Ook kan het andere bedrijven stimuleren om te investeren in de regio en wordt technische- en operationele kennis gedeeld, waarmee lokale leveranciers en contacten hun voordeel kunnen doen. Ten slotte ondersteunt Google ook lokale gemeenschapsinitiatieven, onder meer door samenwerking met lokale onderwijsinstellingen en organisaties op het gebied van natuurbeheer. Een nieuwe ronde voor het aanvragen van financiële ondersteuning voor lokale projecten start nu.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat: “De uitbreiding van Google’s datacenter toont aan dat Groningen internationale technologiebedrijven veel te bieden heeft, zoals voldoende hernieuwbare energie, goed geschoold personeel en uitstekende ICT-verbindingen. Google heeft aangetoond ook Groningen veel te kunnen bieden zoals werkgelegenheid, inkomsten voor lokale toeleveranciers, investeringen in natuurprojecten en een coderingsprogramma voor de jeugd. Door de bouw van dit datacenter wordt de regio bovendien nóg aantrekkelijker voor andere internationale technologiebedrijven. Dit is, kortom, een samenwerking waarvan iedereen hier in de provincie Groningen profiteert.”

Pim van der Feltz, directeur Google Nederland: “Google heeft de Eemshaven locatie destijds gekozen om verschillende redenen, waaronder de uitstekende infrastructuur, snelle glasvezelverbindingen en de beschikbaarheid van duurzame energiebronnen. Maar evenzo belangrijk is de steun van de lokale gemeenschap. We zijn de lokale en regionale overheid en de lokale leveranciers en mensen uit de omgeving hiervoor dankbaar. We zijn blij dat we een bijdrage aan de gemeenschap kunnen leveren, niet alleen met de creatie van banen maar ook door te investeren in lokale projecten. Met de aangekondigde uitbreiding van ons datacentrum en de investering die daarmee samengaat bevestigen we nogmaals onze betrokkenheid bij de regio.”

 

Dutch IT Channel Awards Nomineer Nu vierkant SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!