Witold Kepinski - 27 maart 2018

Capgemini en Statoil sluiten strategische overeenkomst

Capgemini en Statoil sluiten strategische overeenkomst image

Capgemini heeft een strategische overeenkomst ondertekend met Statoil, een internationaal energiebedrijf dat actief is in 30 landen waaronder Nederland. Capgemini zal Statoil en zijn Digital Center of Excellence (CoE) ondersteunen met verschillende diensten om zo de digitale roadmap van Statoil verder te ontwikkelen en te voltooien. Het contract heeft een looptijd van 3 jaar. Statoil zal later dit jaar zijn naam veranderen in Equinor.

Na een aanbestedingsprocedure, is Capgemini geselecteerd door Statoil als één van haar strategische partners. Statoil heeft de ambitie om digitaal marktleider te worden binnen haar domein. In april 2017 besloot Statoil een bedrijfsbrede digitale roadmap te ontwikkelen. Een Center of Excellence (CoE) is opgericht om deze roadmap vorm te geven, nieuwe digitale initiatieven te ontplooien en om projecten met digitale mogelijkheden te ondersteunen.

Met een team van digitale deskundigen zal Capgemini Statoil hierin ondersteunen. De overeenkomst omvat een aantal gespecialiseerde digitale diensten, zoals het verkennen en visualiseren van data, statistische modellering en voorspellende analyses, data engineering en digital service design. Deze diensten hebben met name betrekking op Statoil’s activiteiten in Noorwegen, maar ook in andere locaties wereldwijd.

Digitale roadmap: drie prioriteiten

De digitale roadmap van Statoil, waar Capgemini aan zal bijdragen, is gericht op drie verschillende prioriteiten op het gebied van technologie en waardecreatie:

Procesdigitalisering voor verbetering van data management en de efficiëntie binnen Statoil’s kernactiviteiten en ondersteuningsprocessen, inclusief het gebruik van intelligente softwarerobots.

Geavanceerde analyses om een beter inzicht te krijgen in grote, complexe en diverse data, waardoor meer overwogen beslissingen kunnen worden genomen. Hierbij worden algoritmen en applicaties gebruikt om storingen in apparatuur te voorspellen, de productie te optimaliseren en de beslissingsondersteuning te verbeteren.

Robotica en bediening op afstand om de blootstelling van mensen bij fysiek intensieve activiteiten te beperken, waarbij gebruik wordt gemaakt van fysieke robots en sensoren om het boren te automatiseren, bediening van installaties op afstand mogelijk te maken en bedienings- en ondersteuningscentra te centraliseren.

Versterking partnerschap
"We zijn erg trots en verheugd dat Statoil ons heeft gekozen als een strategische partner voor de digitalisering en we kijken ernaar uit om hen te ondersteunen op hun digitale reis. Deze overeenkomst zal ons bestaande en zeer gewaardeerde partnerschap verder versterken", zegt Anil Agarwal, hoofd van Capgemini in Noorwegen en Zweden.

Statoil heeft grote ambities om interne digitale competenties op te bouwen en het bedrijf om te vormen tot een digitale leider onder de belangrijkste energieleveranciers. Capgemini zal zijn breedte en ervaring in verschillende industrieën en disciplines gebruiken om de digitale routekaart van Statoil te ondersteunen. De diensten zullen de komende drie jaar worden geleverd.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!