Wouter Hoeffnagel - 14 oktober 2018

Paessler en Sigfox bundelen krachten voor bewaking van IoT-infrastructuur

Leverancier van netwerkbewaking Paessler gaat samenwerking met Sigfox, aanbieder van connectiviteit voor het Internet of Things (IoT). De partijen gaan gezamenlijke klanten helpen bedrijfskritische IoT-infrastructuur effectiever te bewaken en te beheren. Daarnaast wordt PRTG Network Monitor van Paessler geïntegreerd met het netwerk van Sigfox. Deze software bewaakt en visualiseert de functionaliteit en metingen van de IoT-sensoren van Sigfox, maar ook die van andere objecten, apparaten en machines die uitgerust zijn met Sigfox- connectiviteit.

Het netwerk van Sigfox is ingericht om apparaten met het internet te verbinden op basis van Low Power Wide Area Network (LPWAN) en Sigfox Cloud services. Deze aanpak zorgt voor een lagere kosten en complexiteit van de betrokken systemen. Het bedrijf kiest voor een benadering van draadloze technologie gebaseerd op de betrouwbare en tegen interferentie bestendige Ultra-Narrow Band-frequentie. Deze frequentie maakt het mogelijk een uitgebreide dekking te bieden en tegelijkertijd zo min mogelijk energie te verbruiken.

De sensorconnectiviteit vereist weinig chipsets en energie; in sommige gevallen zijn er helemaal geen batterijen nodig. Het netwerk maakt gebruik van zonne- en windenergie en elektromagnetische golven en zal tegen het eind van 2018 naar verwachting dekking bieden voor 60 landen.

Brede inzet van IoT mogelijk maken

"Ons netwerk lost de problemen op rond kosten, energieverbruik en complexiteit die een struikelblok vormen voor een brede inzet van het IoT", zegt Vincent Sabot, de CEO van Sigfox Germany. "Onze klanten kunnen vrijwel helemaal een einde maken aan de overhead die gepaard gaan met connectiviteit, zoals de kosten van slimme sensoren en objecten zelf. De combinatie met de oplossing van Paessler biedt een uniek dashboard waarmee ze alle verbonden apparaten en sensoren binnen hun IoT-omgeving kunnen bewaken."

PRTG Network Monitor kan on premises worden ingezet of als gehoste oplossing worden afgenomen. De oplossing biedt IT-teams en systeembeheerders en IoT- en IIoT-teams real-time zicht op alles wat er zich binnen hun IT-infrastructuur afspeelt. Dat geldt voor het netwerk en alle systemen, hardware, applicaties en apparaten die daarmee zijn verbonden.

Callback en API

De oplossing maakt gebruik van twee methoden om meldingen van Sigfox over de werking en prestaties van sensoren en apparaten naar PRTG Network Monitor te verzenden. Dit zijn de zogenaamde callback, waarbij data direct naar PRTG wordt verzonden via push-berichten, en het gebruik van een API. In het laatste geval vraagt PRTG op basis van vooraf gedefinieerde intervallen data op over alle apparaten die met het netwerk van Sigfox verbonden zijn. Het dashboard is aanpasbaar en kan hierdoor informatie op maat weergeven. Deze informatie kan variëren van de algemene netwerkstatus tot de details, zoals de snelheid en performance van ventilators in specifieke servers.

PRTG stuurt meldingen via de PRTG mobiel app of per e-mail, sms, WhatsApp, Telegram of Slack, zodra de ingestelde drempelwaarden worden bereikt. Op deze manier is de IT-afdeling altijd als eerste op de hoogte van problemen. PRTG biedt daarnaast een optie om applicaties die aandacht vragen automatisch te openen.

'Netwerkrand vloeibaar maken'

"Sigfox helpt organisaties die te maken hebben met supply chains, smart cities, productieprocessen en automatisering om de belofte van het Internet of Things in te lossen", zegt Christian Zeh (foto), senior manager New Technologies & Markets. "Het IoT maakt de netwerkrand als het ware vloeibaar. Voor systeembeheerders en IT-afdelingen wordt het daarmee belangrijker dan ooit om altijd op de hoogte te zijn van alles wat er binnen de infrastructuur gebeurt."

In het kader van de samenwerking neemt Paessler actief deel aan het Sigfox Partner Network. Sigfox zal op zijn beurt bijdragen leveren aan de Uptime Alliance van Paessler. Dit partnerprogramma biedt leveranciers de mogelijkheid om functionaliteit voor netwerkbewaking in hun oplossingen op te nemen dankzij integratie met PRTG. Dit stelt partners in staat klanten een kant-en-klare oplossing te bieden voor de preventie van downtime binnen hun IoT-netwerken.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!