Redactie - 30 oktober 2018

Kinetica platform ontrafelt big data

Big data is de driver achter veel innovaties in de IT-industrie. Met de juiste hulpmiddelen kan uit big data veel informatie gehaald worden. Het verwerken van big data is een omslachtige klus waar speciale hardware voor ontwikkeld wordt. De startup Kinetica, heeft een high performance data-analyse platform (ze noemen het zelf liever geen database) ontwikkeld om de basis te zijn van big data-analyse oplossingen. Ze bouwen zelf geen complete oplossingen, enkel het platform waarop derden een applicatie ontwikkelen: aldus CEO Paul Appelby (foto) op het Kinetica kantoor in San Francisco. Kinetica is in 2006 opgericht door Amit Vij en Nima Negahban, die beiden ook nu nog in het management zitten.

Spil in de Kinetica-omgeving is het gebruik van GPU’s (Graphics Processing Unit) van NVIDIA naast de standaard CPU’s. Beide componenten werken naast elkaar en hebben elk hun specifieke functie. CPU’s spelen een rol bij filtering, aggregatie en sorteren, de GPU’s doen het zware werk. Deze GPU-accelerators werden oorspronkelijk gemaakt om 3D-animaties en creaties te realiseren voor professionele toepassingen zoals bioscoopfilms, videospellen en CAD-omgevingen, tegenwoordig zijn ze dankzij de krachtige en specialistische instructieset ook zeer gewild bij de analyse van big data, aldus Appelby.

GPU

GPU-kernen (cores) zijn veel kleiner dan de CPU-kernen, daarom hebben GPU'S duizenden rekenkernen onder de kap, terwijl gewone CPU’s er meestal niet meer hebben dan zo’n 32. GPU’s met maximaal zo’n 5000 kernen hebben deze beschikbaar voor een specifieke en beperktere taak, daarom leent dit ontwerp zich perfect voor het verwerken van de big data, een massale parallelle bewerking met simpele instructies zo meldt Appelby.

Big Data

Kinetica heeft inmiddels meer dan 100 medewerkers en belevert klanten zoals grotere ondernemingen, banken en overheden, logistieke ondernemers zoals de Amerikaanse postbezorger USPS en retailbedrijven. Bij USPS wist Kinetica met partners binnen 9 maanden een totaaloplossing te realiseren, waarbij big data na veredeling zorgt voor een optimalisatie van de bezorgroutes van de medewerkers en in het kielzog daarvan een hogere nauwkeurigheid binnen de bedrijfsprocessen, aldus Appelby.

Cloud

In combinatie met mobiele datacentra, zoals het Mobile Data Center dat tijdens Huawei Connect 2018 geïntroduceerd is in Shanghai, kunnen voertuigen na veredeling in het voertuig via het Kinetica-platform, waardevolle informatie aanleveren over de verkeerspatronen op het wegennet. CEO Paul Appelby roemt dit Huawei systeem als een van de innovatieve platformen die de nieuwe cloud connectiviteit een grote impuls gaat geven. Hij benadrukt nogmaals dat het om metadata gaat en niet over systeeminformatie om autonoom rijden te implementeren. Die data zal voorlopig lokaal in de auto opgewekt worden en niet via een centraal platform worden aangeleverd zp besluit Appelby.

Door: Hans Steeman

Commvault BW 30-05 tm 07-06-2023 Pax8 BW 29-05 tm 18-06-2023
NTT BN start 31-5 TM 14-5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!