Redactie - 29 januari 2019

Amazon test Scout robot die pakjes bezorgt

Amazon start in de buurt van zijn thuisbasis Seattle, in het noordwesten van de Verenigde Staten, met het testen van een autonome leverrobot. De "Scout" is een volledig elektrisch karretje op zes wielen, dat tot net boven kniehoogte komt.

De Scouts van Amazon lijken uiterlijk zeer sterk op de leverrobots van de robotontwikkelaar Starship Technologies, die zijn machine al in 2016 lanceerde. In de testfase zet Amazon zes Scouts in in woongebieden in de county Snohomish, niet ver ten noorden van Seattle.

Leveringen met de robots zullen plaatsvinden van maandag tot vrijdag en enkel tijdens het daglicht. De karretjes volgen autonoom een ingestelde leveringsroute, maar zullen aanvankelijk nog vergezeld worden door een medewerker van Amazon. De technologiegigant verzekert dat de apparaten "veilig en efficiënt rond huisdieren, voetgangers en elk ander object op hun pad kunnen navigeren".

Amazon test met Prime Air ook het leveren van pakjes met autonome drones. Vorig jaar meldde persagentschap Bloomberg dat Amazon ook in het geheim zou werken aan robots die in huis kunnen worden ingezet.

Update 12-2-2919

Bij de onthulling van Scout klonk het bij Amazon dat de zeswielige robot in haar lab in Seattle werd ontwikkeld. Dat klopt, maar TechCrunch ontdekte dat dat niet de volledige versie van het verhaal is.

Zo is de technologie achter de robot afkomstig van Dispatch, een start-up die in het voorjaar van 2015 werd opgericht in Californië. Amazon bevestigt intussen aan TechCrunch dat het het bedrijf in stilte overname.

Dispatch haalde in 2016 nog twee miljoen dollar om, onder meer bij Andreessen Horowitz en Precursor Ventures. De overname door Amazon vond in 2017 plaats. De voornaamste mensen achter Dispatch werken sindsdien vanuit Seattle.

Hoeveel Amazon betaalde voor de overname is niet bekend. Maar volgens beursdocumenten bij de SEC gaf het bedrijf dat jaar zo'n 204 miljoen dollar uit aan overnames, met uitzondering van de zeer grote overname van supermarktketen Whole Foods voor 13,2 miljard dollar.

In samenwerking met Datanews

Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!