Redactie - 06 februari 2019

Juniper Networks en iVenture maken Syndus-netwerk toekomstbestendig

Juniper Networks en iVenture maken Syndus-netwerk toekomstbestendig image

De Syndus Group, een internationale leverancier van oplossingen voor de bouw- en installatiesector, heeft zijn campusnetwerk gemoderniseerd met Juniper Networks. Het doel was om de betrouwbaarheid, prestaties en beveiliging te verbeteren. De systeemintegrator iVenture, een partner van Juniper Networks, implementeerde EX2300-switches van Juniper om een veilig en krachtig campusnetwerk voor Syndus in te richten. Het nieuwe netwerk kenmerkt zich door optimale poortcontrole en fijnmazige segmentatiemogelijkheden. Dit heeft geresulteerd in minder beveiligingsrisico’s en vereenvoudigd netwerkbeheer.

Het netwerk van Syndus vervult een bedrijfskritische rol. De hoofdlocatie van het concern in Terneuzen beschikt over eigen serverruimtes en een glasvezelinfrastructuur die twaalf gebouwen verbindt. Het netwerk wordt onder meer gebruikt voor de besturing van machines in de werkplaatsen, de coördinatie van verhuuractiviteiten en de verwerking van orders. De voormalige ‘spanning tree’-architectuur maakte het netwerk van Syndus instabiel en lastig te beheren. Het concern had daarnaast sterke behoefte aan betere mogelijkheden voor netwerksegmentatie. Syndus wilde bovendien de netwerkcapaciteit uitbreiden om beter op de toekomst te zijn voorbereid.

De netwerkinfrastructuur van Syndus was verouderd. Sommige switches hadden een doorvoercapaciteit van 100 MB/s, en dat is tegenwoordig niet langer voldoende. Bij de verhuurtak Arentis worden alle verzoeken en verwerking afgehandeld door Microsoft Dynamics AX2012, en was de transactiesnelheid vaak niet optimaal. De doorslaggevende reden voor de keuze van Syndus om de netwerkinfrastructuur op te waarderen was echter de beveiliging. De werkplaats maakt bijvoorbeeld gebruik van diverse machines, zoals een stansmachine en een zaagstraat. Sommige daarvan werken op verouderde besturingssystemen en worden via het netwerk bestuurd. Syndus wilde dit binnen een besloten vLAN laten verlopen om de impact op de andere netwerkactiviteiten te minimaliseren.

Syndus bracht alle netwerkbehoeften in kaart en nodigde twee solution providers uit om een voorstel in te dienen. De criteria waren snelheid, segmentatie en poortconfiguratiemogelijkheden. iVenture kwam met een voorstel, gebaseerd op de EX2300-switches van Juniper Networks. Met hun compacte omvang en hoge densiteit zijn deze switches bij uitstek geschikt voor campusnetwerken, zoals dat van Syndus. iVenture sleepte mede dankzij deze voordelen de opdracht in de wacht. De EX2300-switches bieden ondersteuning voor de Virtual Chassis-technologie van Juniper Networks, die het mogelijk maakt om tot maximaal vier onderling verbonden switches als één logische eenheid te beheren.

Rinus Kolijn, hoofd ICT bij Syndus, vertelt: "Wat me met name aansprak in het aanbod van Juniper Networks waren de uitgebreide beheer- en beveiligingsmogelijkheden van de switches. Dankzij de Virtual Chassis-technologie heb ik een veel beter overzicht van mijn netwerkomgeving en kan ik veel makkelijker aanpassingen doen in mijn netwerk. Bovendien kan ik alle poorten vanuit één scherm beheren." Andere factoren die bijdroegen aan de keuze voor Juniper Networks en iVenture waren de prijs, het innovatiegehalte van de technologie en de eerdere ervaringen van Syndus met iVenture. "We wilden alles in eigen handen houden, en de samenwerking met iVenture is op die wens gebaseerd. Ze hebben veel netwerkervaring in huis. Die hebben ze ingezet om de implementatie in goede banen te leiden. Verder heeft iVenture ons vertrouwd gemaakt met alle technische mogelijkheden die Juniper Networks te bieden heeft."

Nu de basis voor het nieuwe netwerk is gelegd, liggen er nieuwe mogelijkheden in het verschiet voor Syndus. Dat geldt bijvoorbeeld voor back-ups van de CAD-omgeving. Deze data werd traditioneel lokaal opgeslagen op workstations en kan nu op een centrale locatie worden ondergebracht dankzij de beschikbaarheid van 10 GB-verbindingen. "De back-uplocatie bevindt zich op slechts een kilometer afstand van de CAD-stations. Met het nieuwe netwerk kunnen we data van de workstations veel sneller centraal opslaan. De uitbreiding van de netwerkcapaciteit biedt ook voordelen voor het beheer van beveiligingscamera’s, Dynamics AX2012 ERP en de business intelligence-oplossing Targit. "Het bijwerken van de business intelligence cubes neemt een hoop tijd in beslag, maar dankzij de snellere netwerkverbindingen verwachten wij dat dit in een veel korter tijdsbestek kan gebeuren", aldus Kolijn.

SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 SLTN Vierkant
canalys BW 7 juli tm 2 okt 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!