Wouter Hoeffnagel - 25 maart 2019

OutSystems en Boncode verminderen applicatierisico’s met nieuwe dienst

OutSystems, leverancier van een low-code-platform voor applicatieontwikkeling, start een samenwerking met Boncode, een Nederlandse leverancier van software-analysediensten. De samenwerking biedt OutSystems-klanten een hulpbron om ervoor te zorgen dat de ontwikkelde applicaties optimaal worden geïmplementeerd voor onderhoud, betrouwbaarheid, prestaties en beveiliging. De nieuwe service voldoet aan de strikte normen van ISO 25010.

Agile ontwikkeling stelt organisaties in staat om snel applicaties te bouwen en technologieën te implementeren, maar er zijn ook risico’s. Die liggen vooral in het vinden van de balans tussen kwaliteit en snelheid bij het updaten van software en het toevoegen van nieuwe functionaliteitslagen. Onderzoekers schatten dat nieuwe bedrijfsapplicaties voor minstens 1 miljoen dollar aan zogenoemde 'technical debt' bevatten. Dit zijn de impliciete kosten van extra werk om fouten te herstellen die zijn ontstaan door foutieve agile processen.

Technical debt minimaliseren

De samenwerking van Boncode en OutSystems helpt organisaties om snel applicaties te bouwen waarbij technical debt wordt geminimaliseerd en hoge kwaliteit wordt behouden. Deze analysedienst maakt het mogelijk om de toekomstbestendigheid van OutSystems-oplossingen te beoordelen en continu te controleren of applicaties correct en optimaal zijn ontwikkeld. Het resultaat is dat de risico's transparant en beheersbaar zijn. Binnen de analyse is er speciale aandacht voor de architectuur. De tool waarschuwt voor schendingen van het OutSystems 4 Layer Canvas-model.

Jeroen Meetsma, CTO van Boncode, benadrukt: "Software-architectuur heeft vaak een grotere impact op de beheerbaarheid van een softwareproduct dan de kwaliteit van de broncode. Software-architectuur moet daarom worden geanalyseerd in combinatie met broncode-meting."

Mike Hughes, senior director productmarketing bij OutSystems: "Ontwikkelteams bouwen snel en voegen dusdanig veel functionaliteit toe met low-code, dat ze er zeker van moeten zijn dat hun apps van hoge kwaliteit zijn en vrij van technical debt. De maatwerkoplossing van Boncode helpt hen optimaal te profiteren van de voordelen van low-code en geeft hen de zekerheid te kunnen voldoen aan de strategische behoeften van hun organisatie."

De oplossingen van Vopak worden bewaakt door Boncode

Low-code-klanten zoals Vopak, één van 's werelds grootste tankterminal operators voor de olie- en gasindustrie, gebruiken de diensten en tooling om kwaliteitsnormen te kwantificeren. Leo Brand, CIO bij Vopak: "De applicaties ontwikkeld in OutSystems vormen de basis van onze bedrijfskritieke systemen. Inzicht in de kwaliteit en beheerbaarheid van de ontwikkelde systemen is daarom essentieel voor ons succes. De Boncode-statistieken verschaffen ons de gewenste transparantie en stellen ons in staat om onze ontwikkelprocessen te beheren op basis van feiten."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!