Redactie - 04 april 2019

Thierry Lammers: 'Wij leveren de perfecte mobiele werkplek'

In een vorige editie van dit Dutch Connect katern maakten we al kennis met BLAUD, dé Enterprise Mobility specialist van Nederland. Op donderdag 20 juni zet BLAUD samen met haar Belgische evenknie Mobco een inspirerend event op rondom het thema de Digitale Werkplek onder de naam Mobility Matters. De aankondiging daarvan was een directe aanleiding om bij directeur Thierry Lammers te informeren naar de ambities voor 2019. 

Nog even een kleine reminder.  Wat levert BLAUD aan diensten?
BLAUD’s primaire activiteit is het leveren van de perfecte moderne digitale -mobiele- werkplek. Bijna vanzelfsprekend is die werkplek in 2019 ook mobiel omdat we dankzij de cloud, smartphone en laptop altijd en overal kunnen werken. Dat is mooi, maar brengt tegelijkertijd voor organisaties grote uitdagingen mee op het gebied van het beschikbaar hebben van de juiste connectiviteit, hardware en applicaties en dat tegen de hoogste veiligheid.  Het behoeft geen toelichting dat het werken met mobiele devices in combinatie met het gebruik van openbaar internet een nachtmerrie is voor elke security officer. De invoering van AVG in mei 2018 heeft deze uitdaging nog steviger op de kaart gezet. Dat maakt dat het specialisme van BLAUD op het gebied van Endpoint Management zowel door grote end-users, enterprises als door ICT-resellers in partnerships steeds vaker wordt ingeschakeld.

Hoe komen die partnerships met klanten en resellers tot stand?   
Vaak begint een samenwerking met een klant op het vlak van device management. Vroeger beperkte dit zich tot smartphones en tablets maar tegenwoordig komen daar de Microsoft Windows 10 en Apple macOS bij. Unified Endpoint Management , oftewel UEM,  is daarmee het Mobile Device Management van nu.De focus start nu ook steeds vaker vanuit een functioneel software en applicatie perspectief en daarna worden ingrediënten als devices, cloudservices en beheerprocessen erbij geselecteerd. Ook denken we actief mee over het gebruik van de mobiele toepassingen om daarmee bedrijfsprocessen te versnellen, te verslimmen en te mobiliseren. Daarin beantwoorden wij ook de vraag of het native apps of responsive websites moet worden. Dat kan dus ook betekenen dat we al in vroeg stadium meedenken over de mobiele strategie van onze klanten.

Hoe ontwikkelt die Mobiele werkplek zich?
De digitale werkplek verbreedt zich steeds verder. Denk daarbij aan smartwatches, smart TV’s, AppleTV’s en in de nabije toekomst smart speakers. Ook headsets en mobiele routers met ingebouwde VPN’s kunnen onderdeel uitmaken van de ideale mobiele werkplek. Omdat BLAUD vendor-neutraal is kunnen we samen met de klant en business partners de juiste afweging en keuzes maken. We denken primair mee over de software keuzes, maar kunnen ook rechtstreeks of via één van onze strategische reseller partners de hardware invulling mede bepalen en beheren in dagelijks gebruik. Dat geldt ook voor de keuzes die gemaakt worden op het gebied van connectiviteit.

Waar moet volgens jullie goed over worden nagedacht?
Bij het gebruik van de smartphone en laptop moet de bezitter goed nadenken over welke informatie erop benaderd en opgeslagen wordt. Wat doe je lokaal en wat zet je bij voorkeur in de cloud? Hoe zorg je voor naadloze overgangen tussen data op de laptop en smartphone. Uiteindelijk moet de informatie de gebruiker op het, voor dat moment, juiste device volgen. De doelstelling is hierbij dat er over de hele linie van apparaten dezelfde beveiligingsmaatregelen geïmplementeerd worden. Daar hebben we nog wel eens interessante discussies over met onze relaties over. Wapenen van je pc of laptop tegen malware is bij vrijwel iedereen, zowel zakelijk en privé,  een no-brainer terwijl dit op een smartphone of tablet nog zeer regelmatig over het hoofd wordt gezien. De ketting is immers zo sterk als de zwakste schakel.

Hoe staat het met de beveiliging van de mobiele werkplek?
De situatie is helaas zo dat nog relatief weinig bedrijven en zakelijke eindgebruikers zich actief wapenen tegen cybercrime. Het CPB spreekt recent zelfs van een cybersecurity achterstand. Vanuit onze expertise op dit gebied vinden we het van primair belang dat cybersecurity en endpoint management wordt ingevoerd bij onze klanten. In onze klantenkring zitten niet geheel toevallig instanties en organisaties waarbij het hoogste veiligheidsniveau gewenst is. We zien endpoint security management als voorwaarde om te kunnen voldoen aan wetgevingen zoals de AVG en als de manier om op een veilige en efficiënte manier bedrijfsprocessen tijd- en plaatsonafhankelijk beschikbaar te maken op een diversiteit aan slimme apparatuur. Samen met onze klanten en technologiepartners doorlopen we in onze aanpak 4 procesfasen: Implementatie, Educatie, Onderhoud en Innovatie. We noemen dit bewust een proces, want het is evident dat updates en uitbreidingen in je digitale infrastructuur nooit meer zullen stoppen.

Met wie werken jullie samen?
BLAUD werkt met de beste marktpartijen samen. Denk hierbij aan bekende hardware spelers zoals Apple en Samsung, softwarepartijen als Microsoft, MobileIron, Lookout en Check Point. Ook de aandacht voor de mens achter de medewerker wordt niet overgeslagen. Voor de adoptie van het mobiele werken en alle management vraagstukken die daarbij komen kijken bij de eindgebruiker werken we samen met Work21. En dan zijn er door het land nog een groeiend aantal ICT bedrijven zoals Overhoff, Datri en DB+ waarmee we bijzonder effectief samenwerken en daarmee bedrijven ontzorgen bij het beheren van devices, connectiviteit en support. Het niche specialisme van BLAUD sluit perfect aan op hun diensten en is niet bedreigend voor deze partners.

Tot slot, wat is het event Mobility Matters op 20 juni?
Vorig jaar hadden we al een succesvolle eigen klantendag met meer dan 225 bezoekers. Dit jaar doen we daar met het event Mobility Matters in de van Nelle fabriek in Rotterdam een schepje bovenop. Dat doen we samen met onze evenknie Mobco uit België en maken er een heus Benelux event van! Wij vinden dat wij in onze vooruitstrevende regio klaar zijn voor een event dat zich helemaal richt op alle mogelijkheden en uitdagingen rondom de Mobiele Werkplek. Op deze inspirerende dag kunnen bezoekers naast keynotes van grote partijen als Mobile Iron, Checkpoint, Lookout en Samsung ook kennissessies verwachten vanuit verschillende invalshoeken. Omdat ook de adoptiekant stevig onder de aandacht wordt gebracht zijn naast IT-ers, Security Officers en informatiemanagers juist ook HR-managers heel erg welkom. Ook potentiele ICT-partners zijn uiteraard meer dan welkom.

Auteur: HP van Tilburg 

SLTN Vierkant Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023
SentinelOne BN BW 11-09 tm 18-09-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!