Wouter Hoeffnagel - 02 juli 2019

800 miljoen 5G-smartphones verscheept in 2023

800 miljoen 5G-smartphones verscheept in 2023 image

Bijna 800 miljoen 5G-smartphones worden verscheept in 2023. Dit komt neer op 51,4% van alle smartphones die in dat jaar worden verscheept. Hiermee passeert het aantal 5G-smartphones vijf jaar na de wereldwijde commerciële lancering van 5G het aantal 4G-smartphones.

canalys-5g-smartphones-2019-2023-1.png

Dit voorspelt onderzoeksbureau Canalys. Vendoren verschepen naar verwachting tegen het einde van 2023 bijna 1,9 miljard apparaten; de markt groeit tussen 2019 en 2023 met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 179.9%. Groot-China is goed voor 34% van alle verscheepte 5G-smartphones in 2023. Noord-Amerika volgt met 18,8%, terwijl 17,4% wordt verscheept naar Azië-Pacific.

canalys-5g-smartphones-2019-2023-2.png

'Overheidsinitiatieven zijn krachtige drijver'

Overheidsinitiatieven om de ontwikkeling van 5G te stimuleren zijn volgens Canalys een krachtige en effective drijver voor de snelle uitrol van 5G-netwerken in sommige markten, waaronder China en de Verenigde Staten (VS). "Er is een fenomenale hoeveelheid discussie over 5G geweest op MWC Shanghai dit jaar, met Chinese 5G-licenties die een jaar eerder zijn uitgegeven dan gepland. De rol van de Chinese overheid en de goed georchestreerde gezamenlijke investeringen van operators en leveranciers van apparatuur zijn van kritiek belang voor deze vroegtijdige commerciële lancering", aldus Nicole Peng, Vice President of Mobility bij Canalys.

Canalys voorspelt dat in 2020 17,5% van alle smartphones die naar China wordt verscheept geschikt is voor 5G. Dit percentage stijgt tot 62,7% in 2023. "5G smartphones zullen snel worden omarmd in China dankzij de sterke technologische roadmap van de overheid en financiële mogelijkheden van operators. China is ook de thuishaven van veel fabrikanten van 5G-apparatuur en smartphones, die verantwoordelijk zullen zijn voor een agressieve marketingcampagne in de komende jaren", aldus Peng. "De massale omarming van 5G-smartphones betekent echter niet per definitie een succesvolle uitrol van 5G. Volledige uitrol van 5G neemt veel langer in beslag en is veel complexer dan de huidige generatie netwerken, wat nodig is om naast verbeterde mobiele breedband meer voordelen van 5G te realiseren. Dit zorgt nu al voor teruglopende inkomsten en meer prijsconcurrentie voor mobiele virtuele netwerkoperators (MVNO's)."

Grote investeringen in China

"De investeringen van Chinese operators in 5G komen dit jaar uit op 5 miljard dollar, en ongeveer 70.000 tot 90.000 5G-basisstations zullen in het land worden gebouwd. Van de drie operators zal China Mobile zijn marktpositie het meest versterken, met het oog op zijn grote gebruikersaantallen en financiële kracht", zegt Mo Jia, analist bij Canalys. "China Mobile heeft het breedste 5G-smartphoneportfolio bij de lancering. Aangezien de overheid net het langverwachte portabiliteitsbeleid voor mobiele nummers heeft geïntroduceerd, zullen alle drie de operators uiteindelijk agressiever te werk gaan met promoties gericht op vroege omarmers van 5G en waardevolle klanten later dit jaar. Niet verrassend zijn lokale Chinese marken zoals Huawei, Oppo, Xiaomi en ZTE 5G-handset launch partners voor de drie grootste operators, terwijl Samsung deze kans aangrijpt om zijn positie in China te versterken. Apple mist de boot, waardoor loyale iPhone gebruikers opnieuw een jaar zullen moeten wachten. Dit kan het risico opleveren dat zij naar agressievere concurrenten overstappen", zegt Jia.

Trend Micro  BW Risk to Resilience World Tour week 20 tm 23-2023 SLTN Vierkant
ALSO BN start week 21

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!