Wouter Hoeffnagel - 08 oktober 2019

KPN test 5G-netwerk

KPN test 5G-netwerk image

Het 5G-netwerk van KPN is met succes getest tussen meerdere locaties verspreid over Nederland. Tijdens de test werden onder meer telefoon-, videogesprekken en datasessies gevoerd vanaf de nieuwste 5G smartphones tussen het 5G indoornetwerk in de Johan Cruijff ArenA te Amsterdam, het 5G FieldLab in de Rotterdamse Haven en het Technology Lab van KPN in Den Haag. Daarbij is gebruik gemaakt van de 3,5 GHz spectrumband.

De test is volgens KPN de volgende stap in het technisch gereed maken van zijn mobiele netwerk voor 5G. Tijdens de tests zijn de Samsung Galaxy S10 5G, Huawei Mate 20 X en Oppo Reno 5G verbonden met het 5G-testnetwerk van KPN verspreid over Nederland. Voor de aansluiting is gebruik gemaakt van een 10 GBps transmissienetwerk. Met één van de smartphones werd een downloadsnelheid van 1,3 Gbps gerealiseerd. KPN meldt niet met welke smartphone dit resultaat werd behaald.

Netwerk gereed maken voor 5G

"KPN maakt stapsgewijs zijn mobiele netwerk technisch gereed voor 5G. Daarbij testen we uitgebreid de laatste radiotechnologie en antennes en gebruiken we ook 5G-frequenties in combinatie met de nieuwste smartphones", aldus Babak Fouladi, Chief Technology & Digital Officer bij KPN.

"Minstens zo belangrijk en onderscheidend is de wijze waarop KPN al ruim twee jaar ervaring opdoet met klanten en partners in een vijftal 5G FieldLabs. Daar gaan we als KPN de komende tijd mee door, want naast het testen van de technologie draait het bij 5G vooral om het testen van de toegevoegde waarde van 5G-toepassingen. Dankzij 5G ontstaan talloze nieuwe mogelijkheden voor consumenten en met name zakelijk Nederland. Wij denken dat 5G een essentiële katalysator is voor de verdere digitalisering van de Nederlandse samenleving."

Tests met 700 MHz, 3,5 GHz en 26 Ghz

KPN gaat voor de 5G-tests gebruik maken van de drie 5G-frequentiebanden die in Europa als eerste beschikbaar komen:

  • de 700 MHz band die in Nederland na de frequentieveiling in 2020 beschikbaar is voor 5G;
  • de 3.5 GHz band die naar verwachting vanaf 2022 beschikbaar komt;
  • en de 26 GHz band waarvan nog niet bekend is wanneer deze beschikbaar komt in Nederland.

KPN is sinds begin oktober gestart met het landelijk testen van 5G op 700 MHz en gaat binnenkort proeven uitvoeren met de eerste beschikbare smartphones die gebruik maken van deze frequentieband. KPN deed het afgelopen jaar al ervaring op met 700 MHz spectrum in het 5G FieldLab in Rotterdam. In dit lab zijn verschillende toepassingen getest om industriële productieprocessen te optimaliseren. Binnenkort gaat KPN ook tests uitvoeren met 26 GHz spectrum in Amsterdam.

5G FieldLabs

KPN beschikt over vier 5G Field Labs in Amsterdam Zuidoost, de Rotterdamse haven, Drenthe en Helmond. In deze labs onderzoekt het bedrijf samen met klanten en technologiepartners de toegevoegde waarde van 5G. Onder andere wordt gekeken hoe met behulp van 5G bedrijfsprocessen kunnen worden geoptimaliseerd en gedigitaliseerd en klantprocessen kunnen worden verbeterd. Ook wordt onderzocht hoe deze nieuwe netwerktechnologie in combinatie met ontwikkelingen zoals artificial intelligence, drones en virtual reality kan worden ingezet voor slimme toepassingen. KPN is eveneens partner van 5Groningen, een 5G-proeftuin in Noord-Nederland.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!