Redactie - 04 mei 2022

Veeam Partners krijgen terugkerende omzet met data management

Veeam Partners krijgen terugkerende omzet met data management image

Veeam richt zich tegenwoordig steeds meer op zijn Modern Data Protection-strategie. De diverse partners en resellers worden door de dataprotectie-, backup- en recoveryspecialist daarbij niet vergeten, zo bleek onlangs tijdens de Veeam ProPartner Summit 2022 voor de Benelux-partners in Amsterdam.

Veeam is niet meer alleen een data backup- en recoveryspecialist. Tegenwoordig richt het bedrijf zich op alle vormen van dataprotectie en voor alle omgevingen. Dus niet meer alleen voor virtuele machines op basis van bijvoorbeeld VMware, maar ook voor applicaties, containers en alle andere workloads in alle cloudgebaseerde, on-premises en hybride omgevingen.

Met zijn Modern Data Protection-strategie richt de dataprotectie -backup- en recoveryspecialist zich op het bedrijven makkelijker maken hun data eenvoudig, flexibel en betrouwbaar en zo krachtig mogelijk te beschermen. Bijvoorbeeld door het reduceren van de operationele kosten en de complexiteit rondom dataprotectie, backup en recovery en de oplossingen beter te laten aanpassen aan de vraag van klanten. Betrouwbaarheid is hierbij vanzelfsprekend de basis van alle dataprotectie, backup en recovery. Ten slotte moeten de oplossingen en toepassingen krachtig genoeg zijn de meest moeilijke uitdagingen van klanten tot een goed einde te brengen.

Drie focusgebieden

Veeam heeft hierbij een drietal focusgebieden. Zo wordt de komende tijd extra aandacht gegeven aan nog betere bescherming tegen ransomware. Binnen de strategie van de dataprotectie-, backup- en recoveryspecialist worden de huidige bestaande security-oplossingen nog meer verbeterd. Daarnaast gaan de diverse Veeam-oplossingen zich meer richten op het omarmen van de cloud en daarbij in het bijzonder container-omgevingen op basis van het containerorkestratieplatform Kubernetes.

De dataprotectie-, backup- en recoveryspecialist zich ook meer richten op het optimaliseren en moderniseren van de diverse benodigde backup- en recoverybenodigheden die bedrijven vervolgens zo optimaal mogelijk kunnen inzetten. Denk daarbij aan oplossingen voor het beschermen van diverse soorten data, maar ook het verplaatsen van deze gegevens binnen hun hybride omgevingen.

Complete portabiliteit van data en applicaties is één van de basisprincipes van Veeam. Dit alles natuurlijk geheel ‘software-defined’, zonder vendor-lockin en volgens de beste industrie- en instant recovery-standaarden.

Roadmap belooft veel

Tijdens de Veeam ProPartner Summit 2022 kregen de aanwezige channelpartners een inkijkje in de roadmap die voor dit jaar op de rol staat. Normaal geeft Veewam zelden of nooit een vooruitblik. Het bedrijf stelt altijd dat iedereen maar moet afwachten wanneer een oplossing of toepassing daadwerkelijk op de markt verschijnt, maar lijkt hier nu van terug te komen.

Voor 2022 staan veel nieuwe versies van de specifieke Veeam-oplossingen en -toepassingen voor de diverse (multi)cloudomgevingen op de rol, maar ook nieuwe producten met andere rollen voor dataprotectie, backup en recovery. Bijvoorbeeld aan oplossingen en toepassingen voor containeromgevingen, zoals de laatste versie van Kasten by Veeam v10.

Veeam for Salesforce

Een oplossing die ook speciale aandacht kreeg, was Veeam for Salesforce. Deze oplossing is in eerste instantie intern bij de dataprotectie-, backup- en recoveryspecialist ontwikkeld voor het backupppen van alle eigen Salesforce-data. De tool bleek zo succesvol, dat Veeam dit nu commercieel uitrolt.

Met Veeam for Salesforce kan specifiek alle data uit Salesforce-omgevingen worden bewaard. Hierdoor kan deze data, in het geval van datacorruptie, uitval van de dienst of integratieproblemen, zonder problemen naar ‘any point in time’ worden hersteld. De oplossing maakt hiervoor backups van alle Salesforce-data, zoals alle bestanden en attachments, alle objecten en records, alle metadata en alle velden en veldwaarden.

Bedrijven beantwoorden hiermee ook aan het zogenoemde ‘shared responsibility’-principe. Hierbij delen SaaS-aanbieders en hun klanten gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor het veiligstellen van zowel de SaaS-infrastructuur, als de klantendata en -workloads.

Partners en resellers blijven belangrijk

De komende jaren legt dataprotectie-, backup- en recoveryspecialist in de EMEA-regio meer focus op directe contracten met grote enterprise-klanten. Veeam wil zich hiermee hoger in de ‘stack’ manoeuvreren en grote bedrijven beter te kunnen leveren wat zij echt willen.

Toch hoeven de traditionele channelpartners van Veeam, zoals distributeurs, cloud- en serviceproviders (VCSP’s), managed service providers (MSP’s), value-added resellers (VAR’s) en andere resellerpartners zich geen grote zorgen te maken, geeft Robert Jan Dullaart (foto), Director Channels Veeam Benelux aan. “Veeam levert zijn oplossingen en toepassingen in de Benelux aan breed pakket aan klanten, groot en klein, in diverse sectoren. Al onze oplossingen gaan 100 procent via ons kanaal, daarom blijven channelpartners die alle andere eindklanten bedienen voor ons zeer belangrijk.”

Mogelijkheden voor resellers

Dullaart ziet dat op dit moment veel resellers opschuiven naar het leveren van hybride diensten. Hierbij zijn zij niet alleen als traditionele reseller actief, maar leveren ook zelf (managed) diensten. “Vooral omdat de klanten hierom vragen, omdat ze zelf de complexiteit rondom onder meer dataprotectie, cloud en security niet kunnen bijbenen en daarvoor ook geen geschikt personeel vinden.” Bedrijven kijken ook naar de OPEX versus CAPEX en maken daarop de beslissing eerder diensten uit te besteden. “Dit maakt alles flexibeler en resellers kunnen hun klanten hierbij echt ontzorgen.”

Veeam vraagt zijn partners en resellers mee te denken in dit ontzorgingsproces. Volgens Dullaart is het belangrijk dat zij hun klanten helpen bij een integraal databeheer, dus niet alleen data backup- en recovery. “Ze moeten hun klanten niet alleen naar hun backup- en recoveryprocessen vragen, maar ook hoe het met hun beveiliging tegen ransomware is gesteld en of zij over Kubernetes, hybrid cloud en multicloud hebben nagedacht. Hiermee kunnen onze channelpartners mooie bronnen van terugkerende inkomsten krijgen.”

Stap naar licentie-abonnementen

De diverse partners en resellers zorgen ook dat de overstap van vaste licenties naar het abonnementenmodel goed verloopt. “Onze distributeurs en channelpartners kunnen klanten goed uitleggen welke voordelen ‘subscription-based’ licenties hebben tegenover ‘perpetual’ licenties. Voor onze partners en resellers is het daarbij een voordeel dat de marge voor abonnementsgebaseerde licenties hoger ligt dan die voor perpetual licenties.”

Ook Graham Crich, VP EMEA Partner Services is blij met hoe het partnerecosysteem zich in de regio ontwikkelt. Hij ziet daarnaast een aantal terreinen waar partners en resellers de komende tijd van kunnen gaan profiteren als zij hun diensten uitbreiden en daarbij de juiste expertise leveren voor de digitale transitie van hun klanten. Voldoende werk aan de winkel dus, zo konden de verzamelde partners en resellers aan het eind van de Veeam ProPartner Summit 2022 in Amsterdam concluderen.

Door: Floris Hulshoff Pol

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!