Witold Kepinski - 07 juli 2022

Steve Jobs krijgt postuum Presidential Medal of Freedom award

Steve Jobs krijgt postuum Presidential Medal of Freedom award image

De Amerikaanse president Joe Biden heeft aan zeventien ontvangers de Presidential Medal of Freedom uitgereikt, onder andere postuum aan Apple-oprichter Steve Jobs. De awards worden 7 juli 2022 uitgereikt in het Witte Huis (foto).

Steve Jobs (overleden 2011) was de mede-oprichter, chief executive en voorzitter van Apple, Inc., CEO van Pixar en bekleedde een leidende rol bij de Walt Disney Company. "Zijn visie, verbeeldingskracht en creativiteit leidden tot uitvindingen die de manier waarop de wereld communiceert veranderen en nog steeds veranderen, evenals de computer-, muziek-, film- en draadloze industrie", aldus het Witte Huis.

Volgens het Witte Huis zijn de uitvindingen van Steve Jobs enorm bepalend geweest voor de manier waarop de wereld vandaag communiceert. Jobs stond mee aan de wieg van de eerste computers met grafische interface en muis, veranderde de muziekindustrie met de iPod en iTunes, en zorgde met de iPhone en Apple App Store voor een ware revolutie in mobiele telefonie. Jobs, half Syrisch en half Amerikaans, was in zijn carrière ook CEO van animatiestudio Pixar en zetelde voorts in de raad van bestuur van Disney.

De Presidential Medal of Freedom is de hoogste burgerlijke onderscheiding van de Nation, uitgereikt aan personen die een voorbeeldige bijdrage hebben geleverd aan de welvaart, waarden of veiligheid van de Verenigde Staten, de wereldvrede of andere belangrijke maatschappelijke, publieke of private inspanningen.

President Biden heeft lang gezegd dat Amerika kan worden gedefinieerd met één woord: mogelijkheden. Deze zeventien Amerikanen demonstreren de kracht van mogelijkheden en belichamen de ziel van de natie: hard werken, doorzettingsvermogen en geloof. Ze hebben belangrijke obstakels overwonnen om indrukwekkende prestaties in de kunsten en wetenschappen te bereiken, hun leven gewijd aan het pleiten voor de meest kwetsbaren onder ons, en dapper gehandeld om verandering in hun gemeenschappen - en over de hele wereld - te bewerkstelligen, terwijl ze de weg banen voor toekomstige generaties.

"Steve was een visionair die ons uitdaagde om de wereld niet te zien voor wat ze is, maar voor wat ze zou kunnen worden" zo meldt Apple-topman Tim Cook in een tweet.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!