Witold Kepinski - 26 maart 2023

IT pionier Gorden Moore is overleden

IT pionier Gorden Moore is overleden image

IT pionier Gordon Earle Moore (foto) is overleden op 94- jarige leeftijd. Moore (3 januari 1929 - 24 maart 2023) was een Amerikaanse zakenman, ingenieur en mede -oprichter en emeritus voorzitter van Intel Corporation. Hij stelde de wet van Moore voor, de observatie dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling (IC) ongeveer elke twee jaar verdubbelt.

In 1965 werkte Moore als directeur onderzoek en ontwikkeling (R&D) bij Fairchild Semiconductor. Hij werd door Electronics Magazine gevraagd om te voorspellen wat er de komende tien jaar zou gebeuren in de halfgeleidercomponentenindustrie. In een artikel dat op 19 april 1965 werd gepubliceerd, merkte Moore op dat het aantal componenten (transistors, weerstanden, diodes of condensatoren) in een dichte geïntegreerde schakeling ongeveer elk jaar was verdubbeld en hij speculeerde dat dit de komende jaren zo zou blijven. In ieder geval de komende tien jaar.

In 1975 herzag hij het prognosepercentage tot ongeveer om de twee jaar. Microeletronics pionier Carver Mead maakte de uitdrukking "de wet van Moore" populair. De voorspelling is een doelwit geworden voor miniaturisatie in de halfgeleiderindustrie en heeft een brede impact gehad op veel gebieden van technologische verandering.

Lees meer over het leven van Moore op Wikipedia.

Foto bron: Intel Free Press

Nutanix BW 30-05 tm 15-06-2023 Trend Micro BW week 20 rm 23-2023
Progress Communications BN start week 17 tm 19

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!