Witold Kepinski - 03 mei 2023

Banken, zorgsector en supermarktketens meest geliefde doelwitten voor cybercriminaliteit

BlackBerry publiceert het nieuwste ‘Global Threat Intelligence’ kwartaalrapport. Hieruit blijkt dat het aantal cyberaanvallen op financiële instellingen, supermarktketens en zorginstellingen is toegenomen. 60 procent van alle huidige aanvallen is gericht op deze drie belangrijke sectoren.

Banken, zorgsector en supermarktketens meest geliefde doelwitten voor cybercriminaliteit image

In de 89 dagen tussen 1 december 2022 en 28 februari 2023 heeft het BlackBerry Threat Research & Intelligence-team meer dan 1,5 miljoen cyberaanvallen tegengehouden. Deze aanvallen bestonden uit ongeveer 1,5 unieke malware samples per minuut, een stijging ten opzichte van het gemiddelde van één unieke sample per minuut in het vorige kwartaalrapport.

Een aantal van de belangrijkste bevindingen uit het rapport:

  • Toename cyberaanvallen in de gezondheidszorg: De digitalisering van de gezondheidszorg benadrukt de noodzaak voor leveranciers om apparaten te beveiligen en patiëntgegevens te beschermen tegen cyberdreigingen. Een verouderde en onveilige infrastructuur kan kwetsbaarheden veroorzaken in gezondheidszorgsystemen, terwijl nieuwe technologieën risico’s met zich mee kunnen brengen als ze niet met de juiste beveiligingsmaatregelen worden geïmplementeerd.
  • Landen met meeste cyberaanvallen in het eerste kwartaal van 2023: De Verenigde Staten zien nog steeds het hoogste aantal gestopte cyberaanvallen. Dit kwartaal is het landschap echter veranderd en staat Brazilië op de tweede plaats als belangrijkste doelwit, gevolgd door Canada en Japan. Ook Singapore staat dit kwartaal op de lijst.
  • Toenemend gebruik van AI voor geautomatiseerde aanvallen: vitale voorzieningen blijven altijd een doelwit voor aanvallers, of ze nu financieel of politiek gemotiveerd zijn. Het gebruik van deepfakes en kunstmatige intelligentie (AI) in het algemene bedreigingslandschap heeft aan kracht gewonnen, en ChatGPT is hiervan een praktijkvoorbeeld. Zoals bij alle nieuwe technologieën duurde het niet lang voordat het gebruik ervan werd getoetst voor criminele doeleinden.
  • Criminelen worden steeds brutaler met standaardmalware: Standaardmalware blijft dit kwartaal een veelvoorkomende plaag in het dreigingslandschap. Deze malware is vaak gratis beschikbaar of als goedkope, betaalde malware-as-a-service (MaaS) op illegale forums en darkweb-markten, en heeft effectieve functionaliteiten, zoals datadiefstal en het creëren van digitale ingangen.

"De eerste weken van 2023 tonen aan dat dit een moeilijk jaar blijft voor veel organisaties en individuen wereldwijd", aldus Ismael Valenzuela, Vice President Threat Research & Intelligence bij BlackBerry. "Nu het conflict tussen Rusland en Oekraïne zich ontwikkelt tot een uitputtingsslag en cyberaanvallen een goed gedocumenteerd onderdeel vormen van het Russische militaire draaiboek, is dit een trend die zich het komende kwartaal en zeer waarschijnlijk ook daarna zal voortzetten."

Download hier het Global Threat Intelligence Report voor meer informatie.

SLTN Vierkant Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023
Dutch IT Awards Nomineer Nu liggend nieuwsbrief

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!