Witold Kepinski - 18 mei 2023

Kwart technologiebedrijven gebruikt generatieve AI voor software development

Bijna een op de vier Amerikaanse technologiebedrijven zegt dat ze momenteel generatieve AI-tools gebruiken om softwareontwikkeling te stimuleren, met een aanzienlijke groei in acceptatie voor belangrijke zakelijke functies voorspeld voor het komende jaar, volgens een nieuw onderzoek onder senior technologie-executives door global strategisch adviesbureau Altman Solon .

Kwart technologiebedrijven gebruikt generatieve AI voor software development image

Altman Solon ondervroeg 292 senior technologiemanagers en interviewde een panel van experts uit de industrie om de mogelijkheden voor generatieve AI in bedrijven beter te begrijpen. De onderzoeksresultaten wijzen op een sterke vraag naar generatieve AI-tools in alle bedrijfsfuncties, ondanks een beperkt aantal kant-en-klare en aanpasbare oplossingen.

Het onderzoek identificeerde softwareontwikkeling als de belangrijkste zakelijke functie voor generatieve AI-adoptie met 22%, gevolgd door marketing (11%), klantenservice (8%) en productontwikkeling (6%). Gevraagd naar de toekomstige acceptatie van generatieve AI, benaderen de verwachte acceptatiepercentages 80% of meer in softwareontwikkeling, marketing en klantenservice, met een verwacht acceptatiepercentage van 62% voor productontwikkeling.

"Er is duidelijk een sterke vraag naar nieuwe generatieve AI-tools die het komende jaar exponentieel zullen groeien", zegt Josh Zaretsky, partner van Altman Solon. "Naarmate de markt volwassener wordt, zal het belangrijk zijn voor AI-aanbieders om meer gebruiksvriendelijke en aanpasbare oplossingen te ontwikkelen, die klanten gewend zijn van SaaS en andere meer gevestigde technologische toepassingen."

Van de ondervraagde bedrijven zijn kant-en-klare oplossingen en op maat gemaakte apps gebouwd op een out-of-the-box-model de meest populaire ontwikkelingsmodellen van generatieve AI-tools, waarbij 70% van de respondenten een van deze twee opties kiest voor huidige of beoogde generatieve AI-ontwikkeling. Ondervraagde bedrijven die SaaS-tools gebruikten, gaven twee tot drie keer meer kans om kant-en-klare oplossingen te verkiezen, wat duidt op een solide markt in kant-en-klare generatieve AI-tools op ondernemingsniveau.

"Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat respondenten liever generatieve AI inzetten in de openbare cloud of in de omgeving van hun provider dan dat ze hun eigen infrastructuur bouwen", zegt Altman Solon-partner Swope Fleming. "Dit zou een nieuwe groeimotor kunnen zijn voor cloudproviders naarmate de acceptatie toeneemt."

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste ondernemingen geïnteresseerd zijn in het uitbesteden van de ontwikkeling van generatieve AI-apps en liever generatieve AI-modellen inzetten in de openbare cloud van hun keuze. Bijna de helft (48%) zei dat ze generatieve AI in de cloud gebruikten, onafhankelijk van hun provider, vergeleken met 32% die de omgeving van de applicatieproviders gebruikte. Slechts 20% van de respondenten zegt gebruik te maken van hun eigen privé-infrastructuur.

Bij het nemen van ontwikkelings- en implementatiebeslissingen noemden de ondervraagde organisaties maatwerk als het belangrijkste criterium (62%), gevolgd door implementatiekosten (55%) en schaalbaarheid (52%). Hoewel beveiliging niet in de top drie van beslissingscriteria stond, noemde 24% van de ondervraagde organisaties beveiliging als belangrijkste. Respondenten die veiligheid als doorslaggevende factor kozen, waren vaker dan anderen geneigd om een ​​privé-infrastructuur in te zetten, wat wijst op bijzondere aandacht voor beveiliging.

In maart 2023 analyseerde Altman Solon opkomende zakelijke use-cases in generatieve AI. Steunend op een panel van experts uit de industrie en een onderzoek onder 292 senior executives, analyseerde Altman Solon de voorkeuren voor het ontwikkelen en implementeren van generatieve AI-tools op ondernemingsniveau. Het onderzoek ging ook dieper in op de belangrijkste factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen en inzetten van generatieve AI-tools. De respondenten waren van in de VS gevestigde bedrijven van verschillende groottes. Altman Solon heeft tot nu toe twee inzichten vrijgegeven, over de implementatie van generatieve AI-ondernemingen en als toepassing voor bedrijfstransformatie . De komende maanden zullen meer inzichten worden vrijgegeven.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!