Wouter Hoeffnagel - 13 augustus 2023

Canalys: Investeringen in cloud infrastructuur diensten stijgen met 16%

De wereldwijde uitgaven voor cloudinfrastructuurdiensten stijgen met 16% tot 72,4 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2023. De stijging is lager dan de 19% groei die in het voorgaande kwartaal werd gerealiseerd. Dit komt onder meer door druk op de uitgaven, hoewel een tragere groei ook een gevolg is van de grotere maat. In het tweede kwartaal van 2023 groeiden de drie grootste leveranciers, AWS, Microsoft Azure en Google Cloud, samen met 20% – tegen 22% in het eerste kwartaal – tot 65% van de totale uitgaven. Terwijl AWS en Microsoft beide een groeivertraging zien, blijft het groeipercentage van Google Cloud stabiel in vergelijking met het voorgaande kwartaal, op 31%.

Canalys: Investeringen in cloud infrastructuur diensten stijgen met 16% image

Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys. De impact van de sterker wordende Amerikaanse dollar op hyperscalers neemt af. Maar door aanhoudende macro-economische onzekerheden blijven klanten gefocust op het optimaliseren van het cloudgebruik om de kosten te verlagen. Tot nu toe moeten AI-technologieën en hun integratie in bestaande producten nog op grote schaal worden gecommercialiseerd, en hebben ze dus geen significante invloed gehad op de inkomsten van de cloudproviders. Maar AI is een belangrijke aanjager van cloudinvesteringen in de toekomst, en alle grote cloudleveranciers blijven zwaar investeren in AI-technologieën.

AI zorgt voor nieuwe cloud-workloads

In het huidige zakelijke landschap, waar de nadruk ligt op kostenbeheersing, moeten cloudleveranciers zorgen voor een aanzienlijke toestroom van nieuwe klanten en werklasten om de omzetgroei te stimuleren. De opkomst van AI-technologie introduceert nieuwe cloud-workloads en zal de enorme vraag naar rekencapaciteit aanwakkeren, waardoor nieuwe kansen voor cloudgroei ontstaan. Met name in dit kwartaal lanceerden zowel AWS als Microsoft nieuwe AI-georiënteerde partnerprogramma's, waarmee ze het belang erkenden van samenwerking met partners om het gebruik van hun AI-producten door klanten te stimuleren.

"Het meest voorkomende samenwerkingsmodel houdt in dat partners hun branche-expertise, kennis van bedrijfsprocessen en data-analyse-ervaring binnen relaties inbrengen", zegt Yi Zhang, Research Analyst bij Canalys. "Cloudproviders bieden partners op hun beurt vroegtijdige blootstelling aan hun opkomende technologieën en bieden technische ondersteuning."

"In de tussentijd moeten leveranciers het kaf van het koren scheiden als het gaat om het sturen van hun AI-strategieën via partners", zegt Alex Smith, VP bij Canalys. “Dat betekent dat we ons moeten richten op partners die servicepraktijken bouwen rond AI, zich bezighouden met verkoop- en marketinginitiatieven die zich richten op AI, origineel leiderschap en overtuigende casestudy's rond AI-toepassingen produceren, en oplossingen verkopen die zijn ingebed in AI-mogelijkheden. Het zijn deze partners die een leidende rol zullen spelen in het sturen van bedrijven naar leiders op dit gebied.”

AWS is marktleider

Amazon Web Services (AWS) bleef de markt voor cloudinfrastructuurdiensten leiden in het tweede kwartaal van 2023, goed voor 30% van de totale uitgaven, een stijging van 12% op jaarbasis. De groei van AWS is sinds dezelfde periode vorig jaar meer dan gehalveerd. In het licht van een gematigde omzetgroei, verhoogt AWS actief zijn investeringen in AI. Het investeerde 100 miljoen dollar in een nieuw generatief AI-programma, dat in juni 2023 werd gelanceerd. Als onderdeel van het programma zal het AWS Generative AI Innovation Center dienen als een hub voor gratis workshops en training en zal het naar verwachting ondernemingen helpen de ontwikkeling te versnellen van generatieve AI-gebaseerde applicaties terwijl de technologie van AWS wordt verbonden met klanten en partners.

Microsoft Azure was goed voor 26% van de markt na een jaarlijkse groei van 26%, waarmee het in het tweede kwartaal van 2023 de op een na grootste cloudserviceprovider werd. 224 miljard dollar in Q2 2023. Het heeft een aanzienlijk momentum gezien in zijn Azure OpenAI-service en heeft opmerkelijke klanten binnengehaald, waaronder Ikea, Volvo Group en Zurich Insurance. In het licht van de verwachte toename van de vraag naar AI, introduceerde het het Microsoft AI Cloud Partner-programma tijdens zijn wereldwijde partnerevenement, Microsoft Inspire 2023. Dit is bedoeld om het partnerecosysteem van Microsoft aan te moedigen om oplossingen te ontwikkelen die gebruikmaken van de AI-technologie van Microsoft. Microsoft streeft naar een soepele overgang voor haar bestaande partners door hen automatisch in te schrijven voor het nieuwe programma met behoud van hun eerdere voordelen en benamingen.

Google Cloud noteert sterkste groei

Google Cloud groeide in het tweede kwartaal van 2023 met 31% op jaarbasis, de sterkste groei van de drie grootste hyperscalers, en veroverde 9% van de cloudmarkt. De aanpak om de afschrijvingsperiode voor servers en netwerkapparatuur te verlengen, hielp de bedrijfskosten onder controle te houden en de winstgevendheid van Google Cloud te versterken. Het partnerecosysteem van Google Cloud blijft ondersteuning bieden bij de ontwikkeling van zijn generatieve AI-applicaties. Honderden ISV's en SaaS-providers, waaronder Box, Salesforce en Snorkel, samen met GSI's, hebben toegezegd om meer dan 150.000 personen te trainen in Google Cloud's Generative AI. Google Cloud claimt 70% van de snelgroeiende tech-startups die gespecialiseerd zijn in generatieve AI te zijn bedienen. het gaat daarbij onder meer om Cohere, Jasper en Typeface.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!