Witold Kepinski - 03 oktober 2023

Canalys: in 2027 zijn meeste PC devices AI-compatibel

De opkomst van generatieve AI was een keerpunt voor de technologische industrie. Pc's zijn het centrale instrument waarmee bedrijven en consumenten moderne productiviteit en vrije tijd benaderen, en ze staan ​​nu op het punt een aanzienlijke transformatie te ondergaan in zowel hardware- als softwaremogelijkheden om de volgende golf van grootschalig AI-gebruik mogelijk te maken. Volgens een eerste definitie verwacht Canalys een snel traject voor de penetratie van AI-compatibele pc's op de markt in de komende vier jaar. Dit meldt Canalys analist Ben Jeh in een blog.

Canalys: in 2027 zijn meeste PC devices AI-compatibel image

Gespecialiseerde AI-chipsets zullen essentieel zijn voor AI-compatibele pc's

Terwijl generatieve AI-tools zich blijven verspreiden, integreren zowel bedrijven als consumenten actief AI-functies om de productiviteit en vrijetijdservaringen te verbeteren. PC's, die centraal staan ​​in het moderne werk en leven, zullen nu zowel op software- als hardwaregebied evolueren om gelijke tred te houden met deze trend.

Het definiëren van de parameters van deze opkomende productcategorie is cruciaal voor het inschatten van de marktkansen. Veel pc's die zijn uitgerust met krachtige CPU's en GPU's kunnen al gebruik maken van AI-functionaliteit, vaak door gebruik te maken van cloudgebaseerde applicaties. Echt betekenisvolle AI-gebruiksscenario's op pc's moeten echter prioriteit geven aan real-time responsiviteit, lage latentie en verbeterde beveiliging. Daarom moet een "AI-compatibele" pc over een speciale chipset of blok beschikken om het AI-computergebruik te versnellen. Prominente voorbeelden in het huidige landschap zijn onder meer de Hexagon Tensor Accelerator van Qualcomm, de Neural Engines van Apple, Intel's Movidius VPU en AMD's APU.

Hoewel deze definitie een uitgangspunt biedt, erkent Canalys het potentieel voor toekomstige veroudering ervan. Omdat verwacht wordt dat AI-specifieke chipsets op de lange termijn gemeengoed zullen worden in alle reguliere processors, kan dit enige onderscheid van een AI-compatibele pc zijn betekenis verliezen. Daarom verwachten we dat de definitie zal evolueren naarmate AI-toepassingen diversifiëren, en overgaat naar een genuanceerd beoordelingssysteem gebaseerd op de AI-functionaliteiten en mogelijkheden van elke pc.

De komende kwartalen zullen er meer AI-geoptimaliseerde processors op de markt komen

Een grondig onderzoek van de strategische richting en routekaart van elke processorfabrikant is essentieel voor het evalueren van het zich ontwikkelende landschap van AI-compatibele pc's.

Apple introduceerde AI-integratie met zijn M1 Neural Engine in het vierde kwartaal van 2020. In het tweede kwartaal van 2023, met de aankomende M3-serie en het vertrek van Intel uit Mac-producten, werd Apple de eerste volledig AI-compatibele pc-fabrikant. Ondertussen heeft Qualcomm de AI-mogelijkheden van zijn ARM-gebaseerde 8cx Gen3-chipset verbeterd, met als doel een grotere marktaanwezigheid met een upgrade in 2024 met de Nuvia-architectuur en Windows Copilot-integratie.

Op x86-gebied introduceerde AMD zijn AI-aanbod met de "Phoenix" Ryzen 7040-serie in het tweede kwartaal van 2023, waarmee hij een mars stal ten opzichte van Intel's Meteor Lake-debuut. Deze stap moedigde pc-OEM's aan om de technologie van AMD vroegtijdig over te nemen en zo te profiteren van het momentum van de markt. Tegen de tweede helft van 2024 verwacht AMD dat de 8050-serie verdere AI-verbeteringen zal beloven. Intel benadrukte, ondanks zijn late toetreding, AI door de Movidius VPU in zijn Meteor Lake-assortiment in te bedden. Gezien de marktdominantie van Intel zal deze strategie vanaf 2024 een grotere adoptie van AI-PC's stimuleren. Met de komende Arrow Lake- en Lunar Lake-edities zal Intel de lat nog hoger leggen als het gaat om AI-chipsets, waarmee het zichzelf in de voorhoede van de AI-compatibele pc-revolutie positioneert.

Bovendien kunnen leveranciers met aanzienlijke verzendvolumes overwegen om hun eigen processors te ontwikkelen met behulp van ARM- of RISC-V-architecturen. Hoewel deze aanpak hogere initiële kosten met zich meebrengt, biedt deze geoptimaliseerde prestaties, energie-efficiëntie en verbeterde beveiliging. Naarmate de verzendvolumes groeien, kan deze strategie in de loop van de tijd leiden tot lagere kosten, waardoor leveranciers meer veerkracht en eigenaarschap over hun technologie krijgen.

De vraag naar componenten zal escaleren naarmate AI-tools zich ontwikkelen

Onze huidige definitie van een pc die geschikt is voor AI vormt een fundamentele maatstaf. Met de meest elementaire specificaties kunnen deze pc's basisfuncties beheren, zoals het uitvoeren van digitale assistenten zoals Cortana en Siri, real-time achtergrondvervaging in videoconferentietools en het uitvoeren van spraak-naar-tekstconversies.

Voor geavanceerde AI-software en -tools zijn verbeterde componentprestaties van cruciaal belang. Canalys verwacht dat de AI-functionaliteit die beschikbaar is voor gebruikers de komende jaren een snelle evolutie zal ondergaan, waarbij de complexiteit zal toenemen. Deze verbeteringen zullen de behoefte aan componenten zoals geheugen, opslag en GPU's vergroten, uiteindelijk afgestemd op specifieke gebruiksscenario's. Naarmate geoptimaliseerde Large Language Models (LLM's) bijvoorbeeld vooraf op pc's worden geïnstalleerd, wordt een combinatie van verhoogde opslagcapaciteit met snelle interfaces essentieel. Op dezelfde manier zal het uitvoeren van deze LLM's meer geheugen en een robuuste GPU vereisen.

PC's met AI-functionaliteit zullen in 2027 een marktpenetratie van 60% bereiken

Op basis van onze initiële definitie en het investeringsniveau dat in de hele sector wordt gesignaleerd, voorspelt Canalys een robuust opwaarts traject voor AI-compatibele pc's. Vanaf het tweede kwartaal van 2023 was de AI-compatibele pc-markt, aangedreven door Apple's agressieve integratie van Neural Engines, getuige van verzendingen van meer dan 5 miljoen exemplaren. Naarmate x86-architecturen hun AI-mogelijkheden vergroten, voorziet Canalys een drastische stijging van het aantal nieuwe AI-modellen, te beginnen in de eerste helft van 2024. Tegen het vierde kwartaal van 2024 zullen de leveringen naar verwachting stijgen tot ongeveer 20 miljoen eenheden, waarmee ruim 25% van de wereldwijde pc-productie in beslag wordt genomen. zendingen.

Met de verwachte release van AI-verbeterde functies in de nieuwste versie van Windows eind 2024 en de wijdverbreide integratie van AI-tools in commerciële en productiviteitssoftware, zal de AI-compatibele pc-markt in 2025 en 2026 substantieel groeien. Er wordt voorspeld dat de verzendingen de 175 miljoen stuks zullen overschrijden, wat neerkomt op meer dan 60% van de totale pc-verzendingen. Tussen nu en dan zal deze sector naar verwachting stijgen met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 94%.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!