Witold Kepinski - 11 maart 2024

Nederland koploper zakelijk app-gebruik

Het zakelijk app-gebruik is afgelopen jaar wereldwijd met 4% gegroeid, waarbij EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) de andere regio's voorbijstreeft met een groei van 6% jaar-op-jaar. Grote bedrijven met 2000 of meer werknemers blijken voorop te lopen, met een gemiddelde van maar liefst 231 apps per bedrijf.

Nederland koploper zakelijk app-gebruik image

Dat blijkt uit het Businesses at Work rapport* van Okta, marktleider in identity- en access management.

Nederland koploper

Nederlandse bedrijven behoren tot de top gebruikers van apps, met een gemiddelde van 108 apps per bedrijf. De VS voert de lijst aan met een gemiddelde van 105 apps per bedrijf. Frankrijk en Duitsland hebben veel lagere gemiddelden dan Nederland. In Frankrijk zetten bedrijven 67 apps in, een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar, en onze Oosterburen doen het met slechts 55 apps, een stijging van 8% ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is dat Nederland het enige land is dat een lichte daling laat zien in het gemiddelde aantal apps dat wordt ingezet ten opzichte van vorig jaar.

Beveiliging is prioriteit

Er zit verschil in zakelijk app-gebruik tussen EMEA, APAC en Noord-Amerika. Bedrijven in de EMEA-regio geven prioriteit aan beveiligingstools, terwijl bedrijven in APAC en Noord-Amerika zich richten op compliance, sales en samenwerking. Security app Keeper is de snelst groeiende app in EMEA op basis van het aantal klanten, met een indrukwekkende groei van 83% jaar-op-jaar. In Noord-Amerika staat compliance app Vanta bovenaan de lijst, met een groei van 339% jaar-op-jaar.

Mark van der Leeuwen, Regional Vice President Benelux bij Okta, zegt: "Met toenemende cybersecurity dreigingen is focussen op compliance niet de beste bedrijfsstrategie. De meeste bedrijven die een massale inbreuk hebben gehad, hebben overal compliance, ze hebben PCI/ISO27001, en talloze andere compliance-certificaten en -verplichtingen. Maar waar we het hier echt over hebben, is dat klanten de mogelijkheid hebben om een hoge beveiligingsbarrière aan te tonen die compliance mogelijk maakt. Compliance moet niet het doel zijn, maar een onderdeel van een beveiligingsstrategie.”

Flinke groei juridische apps
Op categorie niveau groeiden juridische tools het snelst in aantal klanten, met een indrukwekkende groei van 35% op jaarbasis. Apps voor zakelijke benodigdheden groeiden het snelst in unieke gebruikers (63% jaar-op-jaar). In Nederland zagen cloud platforms de grootste groei, met 7% ten opzichte van vorig jaar. In Nederland heeft Google Workspace de grootste groei doorgemaakt, met 9% meer gebruikers dan vorig jaar.

Tech start-ups keren zich af van Microsoft

De twee populairste apps voor tech start-ups zijn Google Workspace en AWS, waardoor eerdere marktleider Microsoft 365 nu op de derde plaats staat. Slack en Zendesk staan veel hoger bij startende techbedrijven dan bij andere bedrijven.

De 15 populairste apps voor startende techbedrijven wereldwijd:

1. Google Workspace

2. AWS

3. Microsoft 365

4. Salesforce

5. Slack

6. Atlassian Productsuite

7. Zoom

8. GitHub

9. Zendesk

10. DocuSign

11. Datadog

12. PagerDuty

13. 1Password

14. Hubspot

15. Figma


De 10 snelst groeiende apps in alle categorieën wereldwijd (procentuele groei ten opzichte van vorig jaar):


1. Vanta - 338%

2. ZoomInfo - 134%

3. Ramp - 110%

4. Canva - 103%

5. Autodesk - 101%

6. Drata - 91%

7. Keeper - 89%

8. Tallscale - 77%

9. TravelPerk - 74%

10. Oracle Identity Cloud Service - 69%


* Voor dit rapport heeft Okta net als in voorgaande jaren geanonimiseerde gegevens geanalyseerd van Okta's meer dan 18.800 wereldwijde klanten en het Okta Integration Network, dat meer dan 7.000 integraties met cloud-, mobiele en web apps en leveranciers van IT-infrastructuur omvat. Elk jaar verdeelt Okta deze unieke dataset op meerdere manieren, waaronder per regio, branche en bedrijfsgrootte.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!