Witold Kepinski - 12 april 2024

IT-channel bevindt zich in een periode van stabiliteit en innovatie

Het IT-kanaal bevindt zich in een periode van stabiliteit en innovatie, ondanks de aanhoudende onzekerheid over de economie, het geopolitieke landschap en de technologische ontwikkelingen. Dit blijkt uit het CompTIA State of the Channel 2024-rapport, dat is gepubliceerd. In Nederland liggen veel kansen rond GenAI tools en toepassingen. Uitdagingen zijn exerterne factoren zoals de staat van de globale wereldeconomie, inflatie en rente kosten.

IT-channel bevindt zich in een periode van stabiliteit en innovatie image

Het rapport van CompTIA toont aan dat veel kanaalbedrijven tevreden zijn met hun huidige prestaties en verwachten dat de groei in 2024 zal doorzetten. Dit wordt gedreven door de toenemende vraag naar IT-diensten, met name rond efficiëntie- en optimalisatieprojecten en digitale transformatie-initiatieven.

Een van de belangrijkste trends die het kanaal beïnvloeden is de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en automatisering. Veel kanaalbedrijven zien dit als een kans om hun dienstverlening uit te breiden en nieuwe inkomstenstromen te genereren. Tegelijkertijd zijn er ook zorgen over de impact van AI op banen en de concurrentiepositie van kleinere kanaalbedrijven.

Een andere belangrijke uitdaging is de toenemende concurrentie van directe leveranciers en online retailers. Kanaalbedrijven moeten zich hieraan aanpassen door hun waardepropositie te versterken en zich te concentreren op het leveren van unieke diensten en oplossingen die hun klanten niet ergens anders kunnen krijgen.

Ondanks de uitdagingen zijn er ook tal van kansen voor kanaalbedrijven in 2024. Bedrijven die kunnen inspelen op de nieuwste trends, zich kunnen aanpassen aan veranderende markten en hun klanten de best mogelijke service kunnen bieden, zijn goed gepositioneerd voor succes.

Belangrijkste bevindingen van het rapport:

  • De wereldwijde uitgaven aan IT-diensten zullen in 2024 met 8,7% toenemen tot 1,5 biljoen dollar.
  • De uitgaven aan digitale transformatieprojecten zullen tegen 2027 bijna 3,9 biljoen dollar bereiken.
  • AI en automatisering worden gezien als zowel een kans als een bedreiging door kanaalbedrijven.
  • De concurrentie van directe leveranciers en online retailers neemt toe.
  • Bedrijven die kunnen inspelen op de nieuwste trends, zich kunnen aanpassen aan veranderende markten en hun klanten de best mogelijke service kunnen bieden, zijn goed gepositioneerd voor succes.

Het CompTIA State of the Channel 2024-rapport is gebaseerd op een enquête onder meer dan 1.000 IT-kanaalbedrijven wereldwijd.

Axians BW 27-05-2024 tm 10-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!