Marco van der Hoeven - 19 november 2016

Reportage: ‘Digitale zandbak maakt innovatie mogelijk’

Reportage: ‘Digitale zandbak maakt innovatie mogelijk’ image

Onlangs vond in het datacenter van Equinix op het Science Park Amsterdam een round table plaats met IT-architecten, over het thema cloud en enterprise. Tijdens een levendige discussie bespraken de deelnemers een breed scala aan aspecten rond cloud, de verantwoordelijkheid van de architecten en de kansen voor innovatie. De relatie met de business is dynamisch: ‘Architectuur is een contactsport.’

De deelnemers aan de ITWNET-round table De cloud en enterprise waren te gast bij het AM3-datacenter op het Science Park, het Flagship-datacenter van Equinix in Amsterdam. Ondertussen groeit Equinix zo snel dat AM4, een nog hoger gebouw, al voor een groot deel voltooid is naast de huidige locatie. Denis Dincic, Global Solution Architect bij Equinix, trapte de bijeenkomst af.

Hij memoreert dat de huidige rol van de architect bij een aanbieder als Equinix vrij nieuw is. “Een aantal jaar geleden bestond onze functie nog niet eens. Aanvankelijk ging het alleen connectiviteit en vierkante meters. Klanten hadden hun eigen idee over het platform dat ze wilden gebruiken. Dat is helemaal veranderd.”

Keuzes

“Nu helpen we onze klanten bij het maken van de keuzes over de platformen. In de datacenters leeft een ecosysteem, van Microsoft en Google tot kleinere bedrijven. Daaruit ontstaan ecosystemen. Want de onderliggende laag moet goed zijn om applicaties goed te kunnen laten draaien.” De vragen van enterprises zijn volgens hem heel divers, de ene keer gaat het alleen over security, dan uptime, dan weer high frequency.

De eerste vraag waar de aanwezigen over discussiëren is ‘Waar lopen architecten tegenaan?’ Het antwoord is onder meer onzekerheid en legacy. “Dat kan innovatie in de weg staan”, zegt een deelnemer, “terwijl bedrijven dat wel nodig hebben om de digitale transformatie door te maken. Daarom hebben sommige architecten de neiging op veilig te spelen. Dat heeft te maken met de plaats waar de architectuur zit. Die zijn in veel gevallen onderdeel van de IT-organisatie. Terwijl ze juist bij de business zouden moeten zitten om tot een succesvolle enterprise architectuur te komen. Want enterprise architectuur is veel meer dan IT. Het raakt direct de business.”

Schadelijk

Een andere architect voegt toe: “Legacy wordt vaak gebruikt als excuus om niet te vernieuwen. Schadelijker is het legacy-denken. Dat leidt tot grote, lange en dure IT-projecten. maar dat hoeft helemaal niet meer. Tegenwoordig is wegwerp-software geen gekke term meer. Probeer het maar, ga maar experimenteren. Op de achtergrond kun je dan werken aan de onderliggende infrastructuur.”

Een van de architecten heeft een sprekende vergelijking: “Een schip hoort overal te zijn, behalve de haven. Business technologie is gemaakt om overal te zijn, behalve bij de IT. Het moet beschikbaar zijn in een cloudplatform voor business doelstellingen. Dat wordt gevisualiseerd door de Maslow-piramide voor IT, waarbij IT nu ook voor mensen die minder technisch onderlegd zijn beschikbaar is. Want alles is ondertussen IT.”

Spelen

Een collega van hem zegt: “Ik ben als architect verantwoordelijk voor de applicaties op 5.000 werkplekken, en ik zie dat daarnaast zonder mijn toedoen ook allerlei applicaties ontstaan. En dat is een zorg. Want we willen dat wel gecontroleerd laten doen, en de kaders stellen waarbinnen dat veilig kan gebeuren. En de building blocks aanreiken om het tot stand te brengen. Dat vraagt om modulaire architectuur, wat de agility vergroot. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. De modulariteit zou je dus moeten standaardiseren.”

“Je hebt een zandbak nodig waar ze in kunnen spelen”, is de repliek. Dat leidt tot innovatie. Appification is nu het woord. Maar dat bestond tien jaar geleden ook al, toen mensen zelf met een hotmail account kwamen buiten de IT om. Dat zijn nu de monteurs die in een Whatsapp-groep allerlei zakelijke informatie onderling delen omdat ze het bij de IT niet voor elkaar krijgen.”

Politiek geneuzel

“Politiek geneuzel houdt op”. Is een felle reactie. “Wanneer ik op de IT moet wachten heb ik over twee jaar nog niets. Dat speelt vaak bij internationale bedrijven die ook in Nederland opereren, want Nederland loopt vrij ver voorop. Bedrijven die echt Nederlands zijn die hebben dat tempo wel. De terughoudendheid zit vooral bij organisaties die door IT in het buitenland worden aangestuurd.”

Belangrijk is adressering op het juiste niveau: van de board. “Dan werk je op enterprise niveau. Als data van cruciaal belang is voor de business, dan moet het daar ook op het hoogste niveau liggen. Alleen dan werkt het in de hele organisatie door. Dat geldt ook voor belangrijke zaken als security. Daarbij heb ik bij een groot industrieel bedrijf gemerkt hoe belangrijk die steun op het hoogste niveau is. Toen security bij de board op de agenda kwam te staan liep het aantal security-incidenten dramatisch terug. De architect moet toegang hebben to de board als het gaat om bedrijfskritische zaken. Maar vaak ziet de business niet in dat je moet investeren om te kunnen innoveren.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!