Redactie - 05 augustus 2014

Video: Hoe denken Duitsers over Nederlandse bedrijven?


In een nieuwe online film van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) staan de ervaringen van Duitse ondernemers met het Nederlandse bedrijfsleven centraal. Hoe zit het met die ogenschijnlijke vriendelijkheid binnen Nederlandse bedrijven? Waarin zitten de verschillen met Duitsland en waar moeten Duitsers op letten? Verschillende deelnemers aan een cultuurtraining van de DNHK gaan hier in deze film nader op in.

De strekking van de film: het zakendoen met Nederlanders bevalt veel Duitse ondernemers goed. “Ik vind het heel prettig om met Nederlanders te werken”, zegt een van de geïnterviewden in de film. “Het voelt meer als mét elkaar werken in plaats van tegen elkaar, zoals in Duitsland vaak het geval is.” Toch blijken er ook bij de Nederlandse buren hiërarchieën en besluitvormingsprocessen te bestaan. Ze worden alleen anders gecommuniceerd. “In het Nederlandse bedrijfsleven tutoyeert eigenlijk iedereen elkaar”, aldus een van de ondernemers. “Toch blijven er bepaalde hiërarchieën bestaan, die alleen op het eerste gezicht platter lijken.”

Ook afspraken en overeenkomsten bevatten volgens de geïnterviewden bijzonderheden. Zo worden er in Nederland veel mondelinge afspraken gemaakt, die daarna nog een paar keer veranderd worden. “Mijn Nederlandse collega’s zijn in tegenstelling tot de Duitse heel los”, luidt een van de commentaren in de film. “De besluitvorming duurt er wel veel langer, omdat alles eerst besproken moet worden. Dat kan echter ook voordelen hebben, omdat alle medewerkers bij de beslissing betrokken worden.”

Ondanks de cultuurverschillen zijn de ondervraagden zeer positief over de samenwerking met Nederlanders: “In Nederland levert een overeenkomst zelden geruzie op. Er wordt vanuit gegaan dat er met een ‘overeenkomst’ ook overeenstemming is bereikt.” Bovendien wennen de Duitsers in de loop van de tijd aan de verschillen: “Hoe langer je samenwerkt, des te meer begrip je voor de ander kunt opbrengen.”

PW

 

Trend Micro  BW Risk to Resilience World Tour week 20 tm 23-2023 Cloudian BW - week 11/12-2023
ALSO BN start week 21

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!