Redactie - 27 september 2018

Video: Interview met Esther Vergeer over kansen voor kinderen

Tijdens de de vierde editie van het Dutch IT-channel Awards Nieuwjaarsgala zal toptennister Esther Vergeer special guest zijn. Zij zal namens de Esther Vergeer Foundation het stokje overnemen van Hulphond Nederland. In deze video spreekt het team van Dutch IT-channel met haar over de motivatie achter haar bijzondere initiatief.

Esther Vergeer, de meest succesvolle Nederlandse paralympische sporter, is ‘special guest’ tijdens de vierde editie van het Dutch IT-channel Awards Nieuwjaarsgala. Op dit feestelijk netwerkevent voor de IT-industrie in Studio 21 worden op 17 januari 2019 awards uitgereikt aan IT-bedrijven en personen die in 2018 een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd.

Tijdens het gala zal Esther Vergeer namens de Esther Vergeer Foundation het stokje overnemen van Hulphond Nederland. De presentatie is in handen van Anouk Smulders, die naast haar dagelijkse werkzaamheden ook ambassadeur is van Hulphond Nederland.

Esther Vergeer won maar liefst 470 wedstrijden op rij in het rolstoeltennis. Ze won zo de laatste tien jaar van haar carrière iedere wedstrijd in het enkelspel. Dit maakt Esther tot één van de meest succesvolle sporters uit de Nederlandse sportgeschiedenis.

Vanaf april 1999 tot januari 2013 bezette Esther onafgebroken de eerste plaats op de wereldranglijst in het rolstoeltennis. Vergeer is zevenvoudig Paralympisch kampioen op het onderdeel tennis, werd vijfmaal verkozen tot gehandicapte sporter van het jaar en won de Laureus World Sports Awards in 2002 en 2008. Esther was tevens chef de mission van de Nederlandse Paralympische ploeg bij de Winterspelen in Zuid-Korea.

Kansen voor kinderen

Esther Vergeer: “Toen ik in 2004, tijdens de Paralympische Spelen in Athene, een gouden medaille won, kreeg ik veel vragen van gehandicapte kinderen die niet wisten of en hoe ze konden gaan sporten. Maar ook waar ze een geschikte sportvereniging konden vinden, bijvoorbeeld om te tennissen. Ik vond dat ik er iets aan moest doen als zoveel kinderen geen kans kregen om te gaan sporten. Daarom heb ik de Esther Vergeer Foundation opgericht die kinderen met een lichamelijke handicap de kans geeft om te sporten en te spelen op een gewone vereniging. Sport is namelijk een verrijking voor je leven. Zeker als je een lichamelijke handicap hebt, is het belangrijk om aan sport te doen: het geeft je zelfvertrouwen, je wordt sterker en het maakt je zelfredzamer”.

De foundation in de praktijk

Esther Vergeer vervolgt: “Met de foundation slaan we een brug tussen een gewone sportvereniging/tennisverenging en kinderen die een lichamelijke beperking hebben. Ik wil ervoor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen bij een gewone vereniging in de buurt van hun huis van tennis  kunnen genieten en gewoon iedere week kunnen sporten. Op de vereniging komen de kinderen in contact met speelgenootjes met en zonder handicap.”

“De foundation ondersteunt zowel de ouders/kinderen als verenigingen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de vereniging rolstoeltoegankelijk is, de trainers opgeleid zijn en er goede sportrolstoelen voor de kinderen beschikbaar zijn. Die sportrolstoelen zijn super belangrijk voor de kinderen; door de stoelen beschikbaar te stellen kunnen de kinderen direct van start, zonder dat ouders meteen een kostbare stoel hoeven aan te schaffen. Daarnaast organiseren we ook een jaarlijks tenniskamp. Een fantastische beleving; waar de kinderen 3 dagen lang, zonder ouders, heel veel lol maken, met elkaar genieten van sport, spelletjes en afsluiten met een bonte-avond.”

Vergeer zegt verder: “We organiseren houden intensief contact met de verenigingen, ouders en kinderen. Door het jaar heen organiseren we bijvoorbeeld speciale clinics bij de tennisverenigingen. Daardoor ken ik en spreek ook ik de kinderen allemaal persoonlijk. Ik ga met ze de baan op en geef ze ‘tips en tricks’ hoe ze goed kunnen leren rolstoeltennissen. Door de verschillende activiteiten bouwen we een band op met de kinderen en de betrokken gezinnen. Dat is de kracht van de Esther Vergeer Foundation; heel persoonlijk, warm, maar ook stoer, helpen we kinderen met een handicap om in de volgende stap van hun leven te zetten”.

Dutch IT–channel ondersteunt de Esther Vergeer Foundation

Rob de Kleijnen, directeur Dutch IT-channel, is trots op de nieuwe samenwerking: “Vanuit onze MVO-strategie ondersteunen wij ieder jaar een ander goed doel. Na de succesvolle samenwerking met Hulphond Nederland hebben wij dit jaar gekozen voor de Esther Vergeer foundation. Ik heb Esther in haar carrière als top tennisspeler altijd actief gevolgd en bewonderd. Niet alleen om de vele prestaties maar vooral ook om haar doorzettingsvermogen. Ze moedigt ook andere paralympische sporters aan zoals in haar rol als chef de mission tijdens de Winterspelen in Zuid-Korea.”

Esther Vergeer: ‘’Ik vind het belangrijk om bewustwording en betrokkenheid te creëren vanuit de maatschappij en bedrijfsleven over gehandicaptensport. Het zou een recht moeten zijn om voor iedereen te kunnen sporten, maar dat is het nog niet. Ik heb daarom ondersteuning van mensen nodig uit de maatschappij die geen directe link hebben met gehandicaptensport, maar die wel bereikt kunnen worden en betrokkenheid kunnen tonen. Zo hoop ik vanzelfsprekendheid te creëren voor de Nederlandse gehandicaptensport”.

Zelfvertrouwen

De Kleijnen vervolgt: “De foundation van Esther, waarbij zij het met veel enthousiasme mogelijk maakt kinderen met een lichamelijke beperking actief te laten integreren in tennisverenigingen, spreekt mij persoonlijk bijzonder aan. Zo krijgen deelnemende kinderen weer zelfvertrouwen en kunnen ze spelen en genieten met leeftijdgenoten in een ‘gewoon’ verenigingsverband. De Esther Vergeer Foundation is een kleinschalige organisatie waarbij een donatie ook direct tastbaar wordt. Tijdens ons Dutch IT-channel Awards Nieuwjaarsgala, dat in het teken staat van Sport, hopen wij een mooie donatie te kunnen overhandigen aan Esther.”

Witold Kepinski (hoofdredacteur Dutch IT–channel): “Ik ben verheugd dat Esther onze special guest wil zijn tijdens het gala en ik verheug mij erop om samen met haar de Editors Choice te mogen uitreiken. Deze award wordt uitgereikt door de redactie van Dutch IT-channel aan een persoon of bedrijf die opmerkelijke prestaties heeft verricht voor de Nederlandse IT business.”

Nomineren en gala

Het Dutch IT-channel Award Nieuwjaarsgala wordt gepresenteerd door Anouk Smulders en is met ruim 700 gasten het grootste netwerk event voor de Nederlandse IT-Business. Kepinski: ”Tot 5 oktober 2018 kunnen bedrijven en personen online genomineerd worden via www.dutchitawards.nl. Daarna begint de strijd om de felbegeerde Awards en kan er gestemd gaan worden. De awards worden in een sportieve sfeer tijdens het gala op 17 januari 2019 in Studio 21 uitgereikt. We roepen iedereen in de Nederlandse IT-business op om zich te nomineren. Let the games begin!”

Informatie

Heeft uw bedrijf interesse om samen met Dutch IT – channel de Esther Vergeer Foundation te ondersteunen dan kunt u contact opnemen met: 

Yvonne Bansagi, Email: y.bansagi@dutchitchannel.nl, Mobiel: 06-23530399

Voor alle informatie over de Dutch IT–channel Awards surf naar www.dutchitawards.nl

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!