Redactie - 12 november 2019

Gartner update met Mark de Groot en Ronald van Heek van BP Solutions

De digitale maatschappij vraagt verantwoordelijkheid van zowel bedrijven als consumenten. Wij willen die maatschappij op een veilige manier slimmer maken, zeggen Mark de Groot en Ronald van Heek in deze reportage vanaf Gartner IT Symposium. Het team van Dutch IT-channel en Executive People sprak met hen over het thema van Gartner IT Symposium/Xpo, de digitale maatschappij.

Rode draad

De rode draad dit jaar was Leading the Digital Society. Dit is een logisch vervolg op de eerdere edities van dit grootschalige CIO-event. Waar eerst de inspanningen en uitdagingen van de CIO binnen de eigen organisatie centraal stonden, gaat het steeds meer om de effecten die beslissingen van CIO’s hebben buiten de organisatie. Aanvankelijk op partners, leveranciers en klanten, maar niemand kan meer negeren dat de hele maatschappij geraakt wordt door digitalisering van organisaties. 

Ethische kant

Niet voor niets is er steeds meer aandacht voor de ethische kant van automatisering. Want wie is uiteindelijk verantwoordelijk voor beslissingen die machines nemen op basis van artificial intelligence? Van fysieke schade tot privacyschendingen en discriminatie, CIO’s zijn binnen organisaties bij uitstek in de positie om de gevolgen van automatiseringsbeslissingen te doorgronden, en hun peers in de business daarover te adviseren. 

AI

In 2022 zal bijna de helft van alle medewerkers gebruik maken van AI bij het nemen van beslissingen, is een van de voorspellingen waar Gartner mee kwam op de eerste dag van IT Symposium 2019 in Barcelona. Tijdens de keynote introduceerde Gartner daarom het Techquilibrium, een evenwichtspunt waarop organisaties kunnen concurreren, en leiden, in de digitale maatschappij. Die digitale maatschappij is volgens Gartner de som van alle interacties tussen mensen, machines en dingen. CIO’s kunnen hier winnen ‘in de bochten’, door in te spelen op drie krachten: geopolitiek, economie en de opkomst van digital giants

SLTN Vierkant Dutch IT Channel Awards Nomineer Nu vierkant
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!