Redactie - 12 juni 2021

Apple WWDC innovaties belicht door expert Antoin de Vrind

Apple heeft tijdens de jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) tal van nieuwe innovaties onthuld zoals besturingssystemen voor de Mac, iPhone en iPad, en andere gadgets. Dutch IT-channel hoofdredacteur Witold Kepinski sprak in een video update over de nieuwe innovaties rond FaceTime, Universal Control, de M1 processor, security en andere toepassingen met Apple-expert Antoin de Vrind van it2grow.

De nieuwigheden verschijnen gelijktijdig met iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey en watchOS 8: updates van de huidige besturingssystemen voor Apples computers en mobiele gadgets die kort na de zomer zullen worden uitgerold. Met deze features krijgen gebruikers meer controle over de manier waarop hun gegevens worden gebruikt. Deze nieuwste innovaties onderstrepen de voortrekkersrol van Apple als het op privacy aankomt. Met zijn voortdurende inspanningen neemt het bedrijf de complete branche op sleeptouw, bijvoorbeeld met transparantie bij tracking en het privacylabel in de App Store.

Apple macOS Monterey is nieuwste versie van zijn desktopbesturingssysteem. Met macOS Monterey kun je op nieuwe manieren contact maken met anderen, meer gedaan krijgen en soepeler werken op al je Apple devices. SharePlay is een nieuwe feature in FaceTime waarmee gebruikers meer met elkaar kunnen delen, en dankzij de Gedeeld met jou-feature heb je in Foto’s, Safari, Apple Podcasts, Apple News en de Apple TV-app makkelijker toegang tot content die in Berichten met jou is gedeeld. Dankzij een grote update van Safari is de tabbalk nu gestroomlijnder en heb je meer controle over je tabs met de nieuwe tabgroepen. Daarnaast ben je met Focus minder afgeleid van je werk en is de Opdrachten-app nu ook beschikbaar op de Mac, zodat je de dingen die je elke dag doet kunt automatiseren. Verder bevat macOS Monterey twee nieuwe features voor Continuïteit, namelijk Universal Control en AirPlay. Hiermee kun je op nieuwe manieren naadloos op meerdere Apple devices werken. macOS Monterey wordt ondersteund op de nieuwste iMac, MacBook Air, 13?inch MacBook Pro, Mac mini en de Intel-Macs van Apple. Daarmee is dit de eerste macOS-versie die op zoveel verschillende Mac-modellen beschikbaar is.

Apple heeft tevens een voorproefje laten zien van iPadOS 15. Het nieuwe OS zit boordevol nieuwe features om gebruikers optimaal te laten profiteren van de vele capaciteiten van iPad. Op de veelzijdige iPad kunnen klanten productiever worden. Zo wordt met iPadOS 15 multitasking nog intuïtiever. Features als Split View en Slide Over zijn nu makkelijker te vinden en te gebruiken, en daarnaast bieden ze meer mogelijkheden. De Notities-app is nu overal te gebruiken dankzij Snelle notities. Samenwerken en lijstjes maken kan op nieuwe manieren, zowel met het toetsenbord als met Apple Pencil. NIeuwe widget-lay-outs voor het beginscherm en de appbibliotheek maken het gemakkelijk om de iPad te personaliseren en apps te ordenen. De Vertaal-app is aangevuld met nieuwe features voor het vertalen van tekst en gesprekken. En ook op iPad kun je nu apps bouwen voor iPhone en iPad met Swift Playgrounds. Verder bevat iOS 15 nieuwe privacyvoorzieningen in Siri en Mail, zodat je privégegevens ook echt privé blijven.

Apple heeft ook zijn watchOS 8 gepresenteerd, met diverse belangrijke nieuwe features. Apple Watch is hiermee meer dan ooit de ideale manier om actief, gezond en connected te blijven. Dankzij updates in Wallet en de Woning-app is het met Apple Watch nog makkelijker om je auto van het slot te halen, je huis binnen te komen, enzovoort. De vernieuwde Ademhaling-app en de nieuwe work-outs Tai Chi en Pilates zijn goed voor lichaam en geest. En dankzij de nieuwe wijzerplaat Portretten en verbeteringen in de apps Berichten en Foto’s is contact houden met vrienden en familie nog eenvoudiger.

Apple heeft verder nieuwe tools en technologieën bekendgemaakt waarmee ontwikkelaars hun apps nog makkelijker mooier en beter kunnen maken. Met Xcode Cloud kunnen zij productiever werken, want daarin zijn allerlei taken en tools gebundeld die ze nodig hebben om apps te bouwen, te testen en af te leveren met behulp van krachtige cloudvoorzieningen. Met in-app events en speciale productpagina’s biedt de App Store ontwikkelaars nieuwe manieren om hun apps te promoten en gebruikers aan te spreken. Swift is uitgebreid met ingebouwde concurrency-ondersteuning en AR-technologieën (augmented reality) waarmee het makkelijker wordt dan ooit om meeslepende content in apps of op het web te bouwen.

Apple liet ook een preview zien van geavanceerde features voor gezondheid en welzijn. Daarnaast zijn er nieuwe tools voor het ondersteunen van vrienden en familie. Als aanvulling op de innovatieve gezondheidsfeatures van Apple Watch en iPhone heb je in iOS 15 nu de mogelijkheid om veilig gegevens te delen met belangrijke mensen in je leven, zoals een familielid of arts. Ook kun je nu inzicht krijgen in de gezondheidstoestand van vrienden of familieleden. Daarnaast kunnen met nieuwe tools in iOS 15 veranderingen in iemands gezondheidsdata beter worden opgemerkt, gemeten en begrepen.

Apple heeft tot slot iOS 15 aangekondigd, een grote update met allerlei nieuwe features waarmee iPhone nog handiger in het gebruik wordt. Zo komen FaceTime-gesprekken natuurlijker over, kun je met de nieuwe SharePlay-feature samen naar content kijken of luisteren, is er een nieuwe feature om je beter te concentreren, kun je de berichtgeving op een andere manier naar je hand zetten en hebben foto’s en de zoekfunctie een extra feature om snel aanvullende informatie op te vragen. In de Kaarten-app kun je de wereld op een nieuwe manier verkennen, de Weer-app bevat nu schermvullende kaarten en een verbeterde grafische weergave, in Wallet kun je je huissleutels en legitimatiebewijs kwijt, en internetten in Safari is dankzij de nieuwe tabbalk en tabgroepen nog makkelijker. Verder bevat iOS 15 nieuwe privacyvoorzieningen in Siri en Mail, zodat je privégegevens ook echt privé blijven.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!