Redactie - 11 maart 2022

Lightyear CEO Lex Hoefsloot toont elektronische zonne-auto

Lightyear, het Nederlandse bedrijf dat de eerste auto introduceerde die rijdt op elektriciteit en zonne-energie, was met zijn Lightyear One auto aanwezig tijdens het GSMA Mobile World Congress (MWC) 2022 in Barcelona. Witold Kepinski, hoofdredacteur van Dutch IT Channel en partner van de BTG, sprak in een video update met Lightyear CEO Lex Hoefsloot over de innovatieve auto.

Lightyear is een hightechbedrijf uit het Helmond dat 's werelds eerste langeafstandszonneauto ontwikkelt. Nederlandse bezoekers van het MWC event in Barcelona hadden de mogelijkheid om de zonneauto met eigen ogen te bekijken tijdens het 4YFN Startup Breakfast bij het monumentale pand El Palauet. Dit werd georganiseerd door het NBSO en NL Point of Entry waar ook leden van de BTG, de Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers, aanwezig waren.

De Lightyear One is een puur elektrische personenwagen, waarvan de batterij niet enkel via het elektriciteitsnet, maar ook door de in de carrosserie geïntegreerde zonnepaneelmodules wordt opgeladen. Om de actieradius te verhogen, heeft het model een lage hoogte om zo het frontaal oppervlak en dus de luchtweerstand klein te houden.

De Lightyear auto's met ingebouwde zonnepanelen worden in Finland geproduceerd in samenwerking met Finse Valmet Automotive. In de zomer van 2022 moeten de eerste auto’s beschikbaar komen voor klanten.

Technische details over de Lightyear One:

Algemeen

Chassis van aluminium en de carrosserie van koolstofvezel met een Cw-waarde van 0,20

Aandrijving

Als aandrijving dienen vier in de wielen geplaatste naafmotoren met een totaal vermogen van 100 kW (136 pk) Het maximumkoppel bedraagt 1200 Nm Het is een auto met vierwielaandrijving. De maximumsnelheid is tot 150 km/u beperkt.

Rijbereik

De Lightyear One zal over een rijbereik van 725 km (WLTP) beschikken

Prijs

De Lightyear One zal in zijn standaardconfiguratie in eerste instantie rond 119.000 euro kosten: dit is de prijs zonder belastingen (ex BTW).

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!