Redactie - 23 mei 2014

GfK: Minder omzet voor IT en Office business (video)


In het eerste kwartaal van 2014 bedroeg de omzet voor IT en Office 918 miljoen euro, dat een daling van 3,6% is ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013 zo meldt onderzoeksbureau GfK

"Hoewel we op een negatieve groei uitkomen als we het eerste kwartaal vergelijken met het eerste kwartaal van vorig jaar, zijn er tussen de verschillende IT en Office producten wel veel verschillen in de groeicijfers", aldus Tessa Holzenbosch van GfK.

Zo daalde de omzet van E-readers, Mediaspelers en Netwerkapparaten in het eerste kwartaal fors, al was deze daling in het geval van de netwerkapparaten gestuwd door prijsdalingen, want in aantallen laten deze producten wel groei zien.

Ook Tablets vertoonden in Q1 een negatieve groei in stuks en omzet, dat we in de laatste maanden van vorig jaar ook al opmerkten. Randapparatuur van de Tablets stijgt nog wel. Hoewel de Tabletmarkt verzadigt raakt, besteedt men dus wel meer aan accessoires zoals keyboards.

Beter gaat het met de laptopmarkt, die de groei van de herfstmaanden van 2013 doorzet in het eerste kwartaal van dit jaar.

MFD printers in de plus

Binnen de kantoorartikelen laten alle groepen een groei zien in omzet, met uitzondering van single function printers .De sterkste groei is te zien binnen beamers, die een dubbelcijferige groei in alle drie de afzonderlijke maanden laat zien.Holzenbosch: "Ten opzichte van Q1 vorig jaar, zien we een sterke groei van de 'full HD' en '3D' beamers. Een mogelijke verklaring kan het WK voetbal zijn dat dit jaar weer gespeeld wordt."

Inkjet cartridges en laser toners waren verantwoordelijk voor de meeste omzet binnen kantoorartikelen. "In Q1 2014 is de verhouding van inkjet versus laser bijna hetzelfde zoals die was in Q1 2013. Hoewel beide segmenten vergelijkbare groei vertonen, zien we in laser een stijging van het marktaandeel voor niet -originele toners, waar de verhouding hetzelfde blijft binnen inkjet", aldus Holzenbosch.

Holzenbosch vervolgt: "Hoewel multifunctionele printers groeien, weegt deze groei niet op tegen de sterke omzetdaling die we zien binnen single function printers. In aantal verkochte items, zien we echter een kleine groei in verkochte machines in Q1 2014 ten opzichte van Q1 2013. We kunnen concluderen dat de omzet daling in de totale printer markt gestuwd wordt door een dalende gemiddelde prijs."

Bekijk de video

Door: Witold Kepinski

 

SLTN Vierkant Cloudian BW - week 11/12-2023
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!