Witold Kepinski - 06 juni 2023

Apple WWDC 2023 update met Antoin de Vrind

Apple heeft tijdens zijn World Wide Developer Conference (WWDC) diverse innovaties aangekondigd. Witold Kepinski, Director Content van Dutch IT Channel & Dutch IT Leaders, sprak hierover in een video update met Apple expert Antoin de Vrind.

Apple heeft de iOS 17 aangekondigd, een belangrijke release die een upgrade bevat voor de communicatie-apps Telefoon, FaceTime en Berichten. Verder wordt delen met AirDrop makkelijker en is er een nieuwe manier om sneller en nauwkeuriger te typen. iOS 17 introduceert ook andere nieuwe ervaringen, zoals Dagboek, een app waarin je je dankbaarheid kunt uiten, en Stand-by, waarmee je handig informatie kunt blijven zien als je iPhone aan de oplader ligt.

Apple heeft ook een preview gegeven van iPadOS 17, dat gebruikers nieuwe manieren biedt voor het personaliseren van het toegangsscherm en voor de interactie met widgets. In een pdf werken wordt een stuk makkelijker dankzij ‘AutoFill’. Deze slimme feature herkent velden in een formulier en vult ze automatisch in. Bovendien is het annoteren van pdf’s en het samen aan pdf’s werken vernieuwd. Berichten heeft een paar belangrijke updates gekregen, zoals de nieuwe stickerfeature. Verder kunnen gebruikers voortaan ook FaceTime-video- en -audioberichten achterlaten. De Gezondheid-app is nu ook beschikbaar op iPad en bevat interactieve diagrammen. HealthKit stelt ontwikkelaars in staat om innovatieve ervaringen te bedenken die op het iPad-display berekend zijn. iPadOS 17 is vanaf nu beschikbaar als bètaversie voor ontwikkelaars en kan in het najaar als gratis software-update worden gedownload.

M2 Ultra

Apple heeft tijdens het event M2 Ultra aangekondigd, een nieuw System-on-a-Chip (SoC) waarmee de prestaties van Mac devices worden verbeterd en de M2-serie verder wordt uitgebreid. M2 Ultra wordt vervaardigd met behulp van de 5-nanometertechnologie van de tweede generatie en Apple’s eigen UltraFusion-technologie om het oppervlak van twee M2 Max-chips met elkaar te verbinden en zo de prestaties te verdubbelen. M2 Ultra heeft 134 miljard transistors: 20 miljard meer dan M1 Ultra. Het centrale geheugen ondersteunt tot maar liefst 192 GB aan capaciteit, een toename van 50 procent ten opzichte van M1 Ultra.

Verder heeft de chip een geheugen­bandbreedte van 800 GB/s – twee keer de bandbreedte van M2 Max. De krachtige CPU van M2 Ultra is 20 procent sneller dan die van M1 Ultra.Verder is de grotere GPU tot wel 30 procent sneller en de Neural Engine tot 40 procent sneller. Om razendsnelle ProRes-acceleratie mogelijk te maken heeft de chip bovendien een media engine met het dubbele vermogen van M2 Max. Dankzij al deze innovaties zorgt M2 Ultra dat alle Mac-prestaties opnieuw met grote sprongen vooruitgaan.

MacBook Air

Apple heeft tijdens WWDC 2023 de 15-inch MacBook Air aangekondigd. Met een groot 15,3-inch Liquid Retina-display, de ongekende prestaties van M2, een batterij die tot 18 uur meegaat1 en een geruisloos design zonder ventilator combineert de nieuwe MacBook Air kracht en handzaamheid in 's werelds dunste 15-inch laptop. Het gloednieuwe geluidssysteem met zes speakers van de 15-inch MacBook Air ondersteunt ruimtelijke audio waar je helemaal in opgaat. Ook de 1080p FaceTime HD-camera, de MagSafe-oplaadoptie en de kracht en het gebruiksgemak van macOS Ventura dragen bij aan een unieke ervaring. De 15-inch MacBook Air is vanaf vandaag te bestellen en is vanaf dinsdag 13 juni verkrijgbaar.

Max Studio en Mac Pro

Apple heeft verder de nieuwe Mac Studio en Mac Pro aangekondigd, de twee krachtigste Macs ooit. Mac Studio is uitgerust met M2 Max en de nieuwe M2 Ultra, voor een enorme sprong vooruit in prestaties en verbeterde connectiviteit in een prachtig, compact design. Mac Studio is tot 6 keer sneller dan de krachtigste 27-inch iMac met Intel-chip en tot 3 keer sneller dan de Mac Studio met M1 Ultra van de vorige generatie. Mac Pro, nu voorzien van M2 Ultra, combineert de baanbrekende prestaties van de krachtigste Apple chip met de veelzijdigheid van PCIe-uitbreiding. Mac Studio met M2 Ultra en Mac Pro zijn verkrijgbaar met tot 192 GB centraal geheugen, veel meer dan de meest geavanceerde videokaarten voor werkstations, en zijn daarmee geschikt voor veeleisende workflows die andere systemen niet aankunnen. De nieuwe Mac Pro, de laatste Mac die overgaat op Apple silicon, is de nieuwste toevoeging aan de collectie krachtige en veelzijdige professionele producten van Apple. Mac Studio en Mac Pro zijn vanaf vandaag te bestellen en zijn vanaf dinsdag 13 juni verkrijgbaar.

maxOS Sonoma

Apple heeft een preview gegeven van macOS Sonoma, de nieuwste versie van ’s werelds meest geavanceerde desktopbesturingssysteem met allerlei features die de Mac-ervaring een flinke boost geven. Prachtige screensavers en veelzijdige widgets bieden je een compleet nieuwe manier om je device te personaliseren. Zo kun je widgets nu op je bureaublad zetten en met één muisklik activeren. Verder maakt de magie van Continuïteit het mogelijk om allerlei iPhone-widgets te gebruiken op je Mac. Dankzij geweldige nieuwe features voor presentaties op afstand worden videovergaderingen met macOS Sonoma ook een stuk aantrekkelijker. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘Presentator-overlay’, waarmee je als presentator in beeld blijft als overlay over de gedeelde content? Of nieuwe reacties, grappige, door gebaren geactiveerde video-effecten van haast filmische kwaliteit? Surfen op internet zal nooit meer hetzelfde zijn na de aanzienlijke updates voor Safari. Gebruik profielen om je surfsessies voor verschillende onderwerpen of projecten gescheiden te houden en werk met web-apps om nog sneller favoriete websites te bezoeken. Ook je opties om te gamen worden sterk uitgebreid met de introductie van de gamemodus, te gekke nieuwe titels en een speciale toolkit om games over te brengen, zodat ontwikkelaars hun games nog makkelijker geschikt kunnen maken voor Mac.

Safari

Apple meldt verder de nieuwste innovaties op het gebied van privacy en veiligheid aangekondigd, waaronder belangrijke updates voor de privémodus van Safari, Communicatieveiligheid en de Isolatiemodus. Ook is de privacy in apps verbeterd. Daarnaast heeft Apple nieuwe features geïntroduceerd die helemaal rondom privacy zijn ontworpen, namelijk ‘Check in’, NameDrop en ‘Live Voicemail’. Deze vernieuwingen komen voort uit de overtuiging dat privacy een fundamenteel mensenrecht is en dat effectieve privacy alleen het gevolg kan zijn van een strenge beveiliging.

Apps

Apple heeft aangekondigd dat de gezondheidsfeatures in iOS 17, iPadOS 17 en watchOS 10 worden uitgebreid met twee nieuwe aandachtsgebieden, met innovatieve tools en ervaringen.

Met de nieuwe features voor geestelijke gezondheid kunnen gebruikers hun emotie van dat moment en dagelijkse stemmingen vastleggen, waardevolle inzichten bekijken en gebruikmaken van beoordelingen en informatiebronnen. iPhone, iPad en Apple Watch bieden nieuwe features voor de visuele gezondheid. Die stimuleren bepaald gedrag dat helpt om het risico op bijziendheid te verkleinen. Verder komt de Gezondheid-app nu ook beschikbaar op iPad en kun je je gezondheidsgegevens op nieuwe manieren bekijken. Net als de bestaande gezondheidsfeatures zijn al deze nieuwe features ontwikkeld op wetenschappelijke basis en staat privacy voorop.

WatchOS 10

Apple heeft verder een preview gegeven van watchOS 10. Hiermee kunnen Apple Watch-gebruikers op een nieuwe manier snel informatie bekijken in vernieuwde apps en gebruikmaken van een nieuwe slimme stapel met relevante widgets die op het juiste moment verschijnen. Ook zijn er schitterende nieuwe wijzerplaten. Fietsers profiteren van nieuwe meetgegevens, work-out-weergaven en Bluetooth-ondersteuning voor krachtmeters en snelheids- en cadanssensoren, terwijl wandelaars gebruik kunnen maken van nieuwe Kompas-routepunten en voorzieningen voor Kaarten. De Mindfulness-app bevat nieuwe tools voor geestelijke gezondheid. watchOS 10 is vanaf nu beschikbaar als bètaversie voor ontwikkelaars en kan in het najaar als gratis software-update worden gedownload.

Apple Vision Pro

Apple heeft tot slot de Apple Vision Pro onthuld, een revolutionaire ruimtelijke computer die digitale inhoud naadloos combineert met de fysieke wereld, terwijl gebruikers aanwezig kunnen blijven en verbonden kunnen blijven met anderen. Vision Pro creëert een oneindig canvas voor apps dat de grenzen van een traditioneel scherm overschrijdt en een volledig driedimensionale gebruikersinterface introduceert die wordt bestuurd door de meest natuurlijke en intuïtieve invoer die mogelijk is: de ogen, handen en stem van een gebruiker. Met visionOS, 's werelds eerste ruimtelijke besturingssysteem, laat Vision Pro gebruikers interactief omgaan met digitale inhoud op een manier die voelt alsof het fysiek aanwezig is in hun ruimte. Het ontwerp van Vision Pro is voorzien van een weergavesysteem met ultrahoge resolutie dat 23 miljoen pixels verdeelt over twee schermen.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!