Witold Kepinski - 10 juli 2023

Tienjarig bestaan Security Delta - HSD feestelijk gevierd

Het nationale veiligheidscluster Security Delta (HSD) bestaat 10 jaar. Dat werd gevierd in het hoofdkantoor in Den Haag. Witold Kepinski, Director Content van Dutch IT Channel en Dutch IT Leaders was ook aanwezig en sprak in een video update met Joris den Bruinen (Security Delta), Danny Frietman (moderator), Evita Amstelveen (HRMinded), Miloud Achahbar (Gemeente Den Haag), Remy Gieling (Technology Expert) en Saida van Kalsbeek (Gemeente Den Haag).


Ruim 275 bedrijven, overheidsorganisaties en kennisinstellingen werken sinds 2013 binnen het HSD netwerk samen onze digitaliserende samenleving veiliger te maken. Zij delen hun kennis en werken samen aan innovatieve veiligheidsoplossingen, die binnen Nederland en internationaal kunnen worden uitgerold. De HSD Campus in Den Haag is hun ontmoetingsplek.

Door toegang te bieden tot kennis, innovatie, markt, financiering en talent zorgt HSD voor de randvoorwaarden voor een succesvol veiligheidscluster. Met als gemeenschappelijke doel: het versterken van de Nederlandse economie, het vergroten van de werkgelegenheid en het veiliger en weerbaarder maken van ons land.

De afgelopen 10 jaar zijn vele innovatieprogramma’s uitgevoerd, lessen geleerd en successen geboekt. Zo leidden de HSD-innovatieprogramma’s, waaraan jaarlijks meer dan 110 partners meedoen, tot 25,3 miljoen euro aan investeringen. Leverde het trekken van internationale congressen naar de regio Den Haag en de organisatie van de Cyber Security Weeks een economische spin-off van 18 miljoen euro op. Haalden ondernemers ten minste 170 miljoen euro aan kapitaal op om hun bedrijf te ontwikkelen en te laten groeien, via de jaarlijkse HSD ‘Toegang tot Kapitaal’ events en door directe matchmaking met investeerders en fondsen via HSD. Ook bezochten 235.000 mensen de website SecurityTalent.nl: een platform met een overzicht van vacatures, opleidingen, trainingen en carrièremogelijkheden binnen het veiligheidsdomein. En organiseerden het cluster acht keer de internationale cyber security summer school met NCI Agency, Europol en vele partners.

“In onze gedigitaliseerde wereld zijn economie en veiligheid onlosmakelijk verbonden”, aldus Joris den Bruinen, directeur-bestuurder HSD. “Om de kansen te benutten en risico’s te beperken zullen overheden, kennisinstellingen en bedrijven op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau moeten samenwerken. Met gepaste trots en dankbaarheid speelt HSD daarbij al 10 jaar een rol van betekenis. Met en via onze partners. De komende jaren zullen we in Nederland moeten door investeren en doorpakken van ‘praten’ naar ‘doen’. Digitale veiligheid, opgeschaalde innovaties en economisch rendement met banen naar de toekomst komen alleen tot stand als we gezamenlijk uitvoeringskracht organiseren.”

Om stil te staan bij het 10-jarig bestaan trakteerde het veiligheidscluster 29 juni op kennis tijdens een jubileum event op de HSD Campus. Kennisdelen en kennismaken stonden centraal. Ook werd stilgestaan bij het verleden, en vooruitgeblikt naar de toekomst van het veiligheidscluster. Als één van de initiatiefnemers van HSD, ontving wethouder Saskia Bruines van de gemeente Den Haag het 10-jarig jubileumboek uit handen van Joris den Bruinen.

Wethouder economie Saskia Bruines: “Veiligheid van onze digitaliserende samenleving is een groot en groeiend thema, ook voor de gemeente Den Haag. De afgelopen tien jaar heeft het nationale veiligheidscluster HSD een sterk fundament gelegd met de campus in Den Haag als ontmoetingsplek. Partijen weten elkaar steeds beter te vinden, er zijn nieuwe banen en bedrijven bijgekomen, en doorgegroeid zoals het Haagse Cybersprint en EYE Security. En heel belangrijk: er is veel talent aangetrokken, waar op dit moment ontzettend veel vraag naar is. En dat zal in de toekomst alleen maar toenemen.”

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!