Witold Kepinski - 16 november 2023

Web Summit belicht innovaties rond content, e-sport en crypto

Sonic the Hedgehog, tv-sterren die tech business commentatoren werden, stand van zaken rond crypto en venture capitalist en de esports-revolutie. Dat werd onder andere belicht op de tweede dag van Web Summit 2023 in de Altice Arena in Lissabon met actieve input van deelnemers, startups, investeerders en media.

Veel aandacht was er over content innovatie en gaming zoals Sonic the Hedgehog, een een film-, televisie- en videogamester. “We zijn van plan transmedia-initiatieven uit te breiden naar onze belangrijkste IP's”, zegt Shuji Utsumi, COO bij Sega en eigenaar van het merk Sonic. “Wij zijn ervan overtuigd dat het een belangrijke rol speelt, waardoor we de waarden van talrijke IP’s op innovatieve manieren strategisch kunnen uitbreiden.”

Japan is een contentpionier, met gaming voorop. Nergens wordt dit meer gezien dan in de wereld van 'VTubers': de Japanse YouTube-streamers voor virtuele gaming die een nieuwe grens verleggen door gamingkarakters tot leven te brengen. Ze gebruiken virtuele, door de computer gegenereerde avatars met realtime motion-to-capture-technologie voor streaming.

Van de beste VTubers bestaat slechts 10 procent uit echte, echte mensen. En het is big business. "Ze zijn enkele van de meest gesubbedde en superchatted livestream influancers van zowel de echte als de virtuele wereld", zegt Jia Shen, CEO van AKA Virtual.

“In Japan zijn ze nu overal en verschijnen ze op TikTok, streamingplatforms en live televisie. Ze zijn zo mainstream dat je ze in de plaatselijke buurtwinkels kunt vinden als versiering van je favoriete snacks,' vervolgde Jia.

Volgens Jia is dit een trend die ook in het Westen begint aan te slaan, vooral omdat het jongere publiek zich steeds meer aangetrokken voelt tot het zelf beheren van hun content op TikTok, YouTube en Twitch.

Technologie betekent ook dat merken deze VTube-personages nu in de echte wereld kunnen brengen en ze kunnen gebruiken in marketing en merkgebaseerde contentcreatie.

Jia's bedrijf werkt samen met Sega om de reeks personages – waaronder Sonic en de Street Fighters – buiten de console en naar de echte wereld te brengen.

Durfkapitaalfondsen

De huidige teruggang in de financiering heeft de oprichters van startups onder druk gezet. Te midden van deze turbulente periode beseft de Venture Capitalist (VC) gemeenschap de noodzaak om de geestelijke gezondheid van oprichters te ondersteunen. “VC gaat zoveel over 'ga snel en krijg dingen gedaan', in tegenstelling tot mindfulness en meditatie. Maar ik denk wel dat investeerders zich veel bewuster zijn van wat er tegenwoordig met oprichters gebeurt”, zegt Vera Baker, venture partner bij Unconventional Ventures.

Vera legde uit dat sommige fondsen interne therapieën en subsidies voor geestelijke gezondheidszorg aanbieden en benadrukte dat het aan investeerders is om ervoor te zorgen dat oprichters toegang hebben tot diensten.

Eileen Burbidge, directeur van Fertifa – een startup die werkgevers voordelen biedt op het gebied van de reproductieve gezondheid – was het daarmee eens, met het argument dat investeerders een “zorgplicht” hebben voor het welzijn van de oprichters.

De directeur dacht na over het aftreden van Monzo-oprichter Tom Blomfield vanwege geestelijke gezondheidsproblemen – iets waar de oprichter openhartig over is geweest – en noemde het een “falen van onze kant, en van het bestuur, om dat bij hem niet eerder te erkennen”.

"Als we als investeerders-aandeelhouders niet voor het welzijn van de oprichters zorgen... dan zullen we niet zien dat ze het beste van zichzelf naar hun werk brengen", voegde Eileen eraan toe.

De democratisering van esports

De combinatie van snelle 5G-netwerken en wereldwijde toegang tot smartphones heeft mobiel gamen tot de grootste sector van esports gemaakt.

Volgens Craig Levine – co-CEO van een van 's werelds toonaangevende esports-gaminggroepen, ESL Faceit Group – spelen 2,6 miljard van de 3,2 miljard wereldwijde gamers op mobiele apparaten. Dat is maar liefst 80 procent van de gebruikers. Maar waarom?

Craig beweerde dat dit te danken is aan drie factoren: rijkere, spannendere spellen; een breder scala aan opties binnen handbereik; en een diverser publiek.

"Als je naar de hele markt kijkt, zie je naast rijkere, meer meeslepende games ook zoveel verschillende soorten, en dat zorgt echt voor een diverser publiek", aldus Craig.

En hoewel mobiel gamen al bestaat sinds de popularisering van Nokia's Snake in 1997, heeft het aantal gebruikers de afgelopen jaren een enorme sprong gemaakt.

Volgens Don McGuire, CMO van Qualcomm, “leveren mobiele platforms game-ervaringen op consoleniveau … de afgelopen vijf jaar”.

Maar het grootste verschil is de platformonafhankelijke toegankelijkheid van die games. “Je kunt nu tussen apparaten gamen, zoals in het geval van een esports-speler die tegen iemand in een BMW speelt op een 31-inch scherm”, zegt Don.

Crypto is een 'studie in manieën'

Acteur Ben McKenzie is van een van de meest prominente tv-sterren uitgegroeid tot een van de grootste sceptici op het gebied van crypto. Ben's scherpe kritiek op FTX en Sam Bankman-Fried is onlangs gerechtvaardigd door het Amerikaanse rechtssysteem.

“Crypto is in veel opzichten de nieuwste versie van multi-level marketing”, zegt Ben, “en onderzoeken tonen aan dat 99 procent van de mensen verliest bij multi-level marketing”.

Hoewel de OC-ster wellicht zeer kritisch is over crypto in zijn huidige vorm, “[hij] is niet sceptisch over de problemen die crypto beweert aan te pakken”. Crypto ging in slechts een paar jaar tijd van de nieuwste financiële innovatie naar de laatste financiële crisis, waarbij “het laatste half millennium aan financiële fouten werd versneld”.

En hoewel crypto zichzelf stevig in de categorie ‘bust’ heeft gepositioneerd, maakt de hausse in AI Ben veel optimistischer, met de suggestie dat de technologie veel “substantiever” is, en dat “het ‘doomerisme’ rond AI overspannen kan raken.” .

Geld, vertrouwen en de sleutel tot goede storytelling

Volgens Tilo Bonow, oprichter en CEO van Piabo Communications, is storytelling essentieel voor het succes van elk merk. Het is wat succesvolle bedrijven onderscheidt van concurrenten, waardoor consumenten exponentieel meer uitgeven aan producten en diensten.

“Een goede communicatiestrategie en goede storytelling kunnen je als oprichter op heel veel manieren helpen. Het helpt uiteraard bij uw waardering. Maar het heeft ook betrekking op grote delen van je verhaal; aan jouw verhaal,’ zei Tilo.

Communicatie en vertrouwen gaan volgens de oprichter hand in hand. En als het om vertrouwen gaat, betekent Tilo niet alleen dat je klanten meekrijgt in de boodschap van je bedrijf: “Als we het over vertrouwen hebben, heeft het ook betrekking op investeringen. Wanneer geld de valuta van transacties is, is vertrouwen de valuta van interacties.”

Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!