Witold Kepinski - 27 november 2023

Honeypot brengt nieuwe technische documentaire uit - Ruby on Rails: it DID scale

Honeypot.io, Europa's grootste tech-gerichte vacatureplatform, brengt een nieuwe documentaire uit over de oorsprong van Ruby on Rails. De documentaire id officieel in première gegaan op Honeypot.io’s mediaplatform .cult - ook wel bekend als Netflix onder ontwikkelaars - en op hun YouTube-kanaal.

Met de Ruby on Rails-documentaire laat Honeypot-filmmaker Carolina Cabral zien hoe het web framework ontstond, dat later als basis zou dienen voor Shopify en GitHub. Cabral belicht de technische achtergrond, maar richt zich ook op de combinatie van marketing ("het provoceren van Java-ontwikkelaars"), drama en zakelijke ontwikkeling die Ruby on Rails poulair hebben gemaakt, evenals de gemeenschap, vriendschap en voldoening die tot op de dag van vandaag het kernteam raakt.

Te zien in de documentaire

Tobias Lütke, oprichter & CEO Shopify, Rails Core Team 2004-2008

Jason Fried, mede-oprichter & CEO 37signals, maker van Basecamp en HEY

David Heinemeier Hansson, CTO & mede-eigenaar 37signals, maker van Ruby on Rails

Jeremy Daer, ontwikkelaar bij 37signals, Rails Core Team sinds 2005

Jamis Buck, ontwikkelaar bij MongoDb, voorheen bij 37signals, Rails Core Team 2005 - 2007

"Ruby on Rails: it DID scale" neemt ons meer dan 20 jaar terug in de tijd. Een vraag van Jason Fried en het antwoord van David Heinemeier Hansson op een online blog leidden tot een zakelijk partnerschap. Gefrustreerd door het organiseren en beheren van projecten via e-mail besluiten ze om de projectmanagement software Basecamp te creëren.

Op dat moment hoort David voor het eerst over Ruby, een programmeertaal uit Japan, en is enthousiast om deze nieuwe taal te gebruiken voor Basecamp. Er is echter een probleem: er zijn geen bruikbare Ruby-bibliotheken en frameworks beschikbaar. Hij besluit om de benodigde tools zelf te bouwen. Na de lancering van Basecamp heeft hij ze geëxtraheerd en zo werd RAILS geboren.

Ruby on Rails wordt vervolgens geïntroduceerd aan het publiek. In de eerste plaats aan andere Ruby-ontwikkelaars en de reactie van de gemeenschap is zeer divers. Jeremy Daer, later deel van het Rails Core Team, vat de eerste indrukken van David en Rails als volgt samen:

"Er kwam ineens een kerel aan die zei: 'Ik heb een plan'. Wie gaf hem de richtlijnen om Ruby te ontwikkelen? Ik had hem nog nooit gezien. Het leek een provocatie. Er zat wat pit in, maar ik dacht: is deze kerel een eikel, of zit er iets in? Het was een beetje van beide."

Jeremy Daer en Jamis Buck, beiden oorspronkelijk deel van het Rails Core Team, reflecteren op de begindagen van Rails, de uitdagingen, kansen, conflicten en de latere samensmelting met concurrent 'Merb', de beslissing om open source te gaan - en de altijd aanwezige vraag rond Ruby on Rails: Is het schaalbaar?

De persoon die deze vraag het beste kan beantwoorden, is Tobias Lütke, CEO en oprichter van Shopify. Van 2004 tot 2008 maakte Lütke deel uit van het Rails Core Team. Hij realiseerde zich het enorme potentieel van Ruby on Rails en werd later ondernemer. Shopify, dat draait op Ruby on Rails, blijft tot op de dag van vandaag schalen en verwerkt maar liefst 10% van de wereldwijde e-commerce.

Bekijk de trailer voor Ruby on Rails hier. Ontwerpen en posters zijn hier te vinden.

De volledige film is te zien op het YouTube-kanaal van Honeypot:

https://www.youtube.com/channel/UCsUalyRg43M8D60mtHe6YcA


Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!