Martijn Kregting - 14 december 2023

Sophos Day 2023: snellere aanvallen, luie hackers en groeiende focus op MDR/XDR

Waar ooit het Nederlandse leger de veiligheid van ons land moest verdedigen bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie, was Fort bij Vechten op een regenachtige 12 december 2023 de locatie van Sophos Day 2023. De security-aanbieder had zich wat zijn boodschap betreft geen betere locatie kunnen uitzoeken: cyberaanvallers worden steeds sneller en geavanceerder en een statische verdediging is niet langer voldoende. MDR en XDR worden steeds meer een noodzaak.

Een reeks Nederlandse en internationale sprekers schetsten gedurende de dag hoe belangrijk het is om 24/7 aan detection & response te doen. Tegelijkertijd, zo stelde Dave Mareels van Sophos, worstelen steeds meer organisaties met het tekort aan security-medewerkers. Managed Detection & Response via een SOC zoals van Sophos, kan daar uitkomst in bieden. "Je kunt een kasteel niet met twee soldaten verdedigen wanneer je van alle kanten wordt aangevallen."

Iets waar Johan den Besten, manager servicedesk & engineering van Sophos-partner Netstream, alles afweet. "Zonder MDR kunnen ook wij als security-aanbieder niet meer 27/7 ingrijpen. Je moet weten wat wel en wat niet een alarm waard is. Sophos heeft daar de kennis en slagkracht voor."

Slimmer, maar ook lui

Cyber-aanvallers, zo schetste Chester Wisniewski, worden steeds slimmer en geavanceerder in hun aanvallen. "Gemiddeld heb je tegenwoordig nog maar 16 uur tussen het moment van een inbreuk tot en met het hacken van je active directory om als organisatie in te grijpen, daarna zijn 'all bets off'." Gelukkig, meent Wisniewski, zijn cybercriminelen over het algemeen ook vrij lui. Ze zoeken de eenvoudigste manier van aanvallen met een standaard 'playbook'. "Als je dat playbook kent en kan identificeren, kun je sneller ingrijpen."

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!