Witold Kepinski - 30 mei 2024

Eerste Nederlandse Dustin-event smaakt naar meer

Het eerste grote event van Dustin in Nederland had voor de toonaangevende online IT-partner niet beter kunnen verlopen. Ruim 300 stoelen waren gevuld tijdens de plenaire sessies in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. De bezoekers kregen tijdens de Dustin IT Inspiration Day een gevarieerd programma voorgeschoteld.

Eerste Nederlandse Dustin-event smaakt naar meer image

Johan Karlsson, de CEO van het Zweedse Dustin, begon met een welkomstwoord. Hij is al sinds 2009 onderdeel van de organisatie, lang voordat Dustin, na de overname van Centralpoint in 2021, in Nederland actief werd. Karlsson gaf een inzicht in de geschiedenis van het bedrijf, dat in 1984 begon met de verkoop van computeraccessoires. Ook vertelde hij over de cultuur en filosofie van Dustin, waarin samenwerken, respect en duurzaamheid een grote rol spelen.

Toekomst aanvoelen

Daarna werd duidelijk waarom het event ‘Inspiration’ in de titel had zitten. Trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk nam iedereen mee naar de toekomst. Waar AI nu al grote invloed heeft op onder meer de wereld van muziek, film, gaming, architectuur, politie, advocatuur, zorg en onderwijs, staat ons volgens hem nog veel meer te wachten. Dat vraagt wel om actie. “AI vervangt mensen niet, maar mensen met AI gaan wél mensen zonder AI vervangen”, zo zei hij. Door de combinatie met andere ontwikkelingen zoals quantum computing en robotisering is het noodzakelijk dat leiders nu beginnen met veranderen, hoe moeilijk dat ook is. Hij raadde nadrukkelijk aan om jonge mensen daarbij te betrekken, omdat zij de toekomst aanvoelen.

Michel Bouman, die zich bij Microsoft bezighoudt met trends en ontwikkelingen, sprak daarna ook over innovatie, nu en in de toekomst. Maar hij blikte ook terug. Hij schetste hoe corona de manier van werken in een enorm tempo heeft veranderd en hoe vergaderingen en het moeten bijhouden van e-mails disruptief werken als het om de productiviteit gaat. Vervolgens ging hij in op de mogelijkheden van Microsoft Copilot.

Daarna werden de bezoekers verdeeld over verschillende break-out-sessies. Die gingen uiteraard over AI, maar ook over andere onderwerpen die voor Dustin belangrijk zijn zoals circulaire IT, de datagedreven werkplek, security en multicloud.

Heerlijke dag

Tijdens de pauze lieten René Schenk en Pontus Willquist van de Dustin-organisatie weten zeer tevreden te zijn over de opkomst en het verloop van de dag. Schenk: “Het is nu de eerste keer dat we dit in Nederland doen, nadat we nu twee jaar onder de naam Dustin bekend zijn. Dit is een heel goed moment om onze gewaardeerde klanten en partners te ontmoeten, hier op deze mooie locatie.” Willquist: “Dit event is een uitstekende gelegenheid om te laten zien wat we met Dustin kunnen bieden als het om support en ondersteuning gaat, voor eigenlijk ieder bedrijf in Nederland. Er gebeurt momenteel erg veel in de IT en soms is het lastig om daar goed mee om te gaan. Daarom is het belangrijk dat mensen elkaar hier kunnen ontmoeten en in gesprek gaan over ontwikkelingen en trends die ze zien. Ik ben erg blij met de opkomst en met de energie die er heerst.” Schenk: “Ik vind dit echt een heerlijke dag. Ik hou er enorm van om met mensen te praten over dit soort onderwerpen. Dus wat mij betreft doen we dit nog veel vaker.”

Schenk is verantwoordelijk voor grote klanten en het publieke domein. Hij merkt dat met name het onderwerp generatieve AI iedereen bezighoudt. “Bij grote ondernemingen zijn er vaak groepen van medewerkers ingericht die aan de slag gaan met generatieve AI, maar ook met andere nieuwe technologieën en onderwerpen zoals compliance. Soms zijn onze klanten echt experts. Dan is onze rol meer ondersteunend. Bij andere cases hebben wij de expertrol en komen we op die manier tot succesvolle projecten.” Hij merkt dat klanten over het algemeen open staan voor innovatie. “Soms raakt het omgaan met nieuwe technologie ondergesneeuwd door de hoeveelheid projecten waar ze mee te maken hebben. Maar toch zie je dat nieuwsgierigheid het dan vaak wint en dat ze er alsnog mee aan de slag gaan.”

Willquist is op zijn beurt verantwoordelijk voor MKB-klanten. “Zij hebben te maken met dezelfde ontwikkelingen als grote bedrijven, alleen zijn er binnen hun organisatie vaak minder competenties aanwezig om daar goed mee om te gaan. Wij kunnen daar een sleutelrol in spelen door ze goed te adviseren en ondersteunen. Wij willen ze echt het gevoel geven dat ze een partner hebben die helpt bij alles wat er speelt in hun IT-organisatie.”

Samenwerken

Even daarna stonden de twee samen op het hoofdpodium. Ze vertelden over de ambities in Nederland en het belang van samenwerken met zowel leveranciers, partners als klanten. Dat Dustin een Zweeds bedrijf is, is volgens hen te merken, op een positieve manier: “Teamwork is heel belangrijk en er is aandacht voor een goede balans tussen werken en leven”, zei Schenk. Verder kenmerkt het bedrijf zich met name door de combinatie van online kracht en het hebben van een goede sales-organisatie, zo zei Willquist.

De laatste grote presentatie van de dag kwam van Menno Lanting. Hij is met name bekend van zijn boek ‘Olietankers en speedboten’ en is vooral thuis in de combinatie van innovatie en leiderschap. Lanting vertelde hoe belangrijk het is dat bedrijven hun cultuur, businessmodel en organisatiemodel op een structurele manier omgooien. Met humor en praktijkvoorbeelden inspireerde hij de bezoekers om de juiste stappen te zetten.

Na Lantings verhaal sloot dagvoorzitter Remy Gieling de dag af met een korte presentatie. De bezoekers bleven vervolgens nog lang hangen tijdens de gezellige afsluitende borrel.

Bekijk hier de video reportage van het Dustin event in Rotterdam

Door: Johan van Leeuwen

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!