Redactie - 04 juni 2024

Nvidia onthult datacenter technologie toepassingen

Tijdens zijn keynote op Computex toont Nvidia-CEO Jensen Huang (foto) welke datacenterchips het de komende jaren wil lanceren. Binnen twee jaar komt de Rubin-architectuur, maar eerst krijgt Blackwell nog een update.

De roadmap die Huang onthulde komt neer op een jaarlijks ritme. Vanaf 2026 komt er onder de naam ‘Rubin’ een nieuwe architectuur voor GPU’s en een arm-CPU die de codenaam Vera mee krijgt.

Maar voor Rubin is er nog Blackwell. De generatie die het bedrijf eerder al aankondigde en nu volgens Huang in volle productie is. Hij benadrukt daarbij dat er momenteel enorme sprongen worden gemaakt in AI computing.

Hopper, de huidige generatie, haalt 4.000 TFLOPS (teraflops, een biljoen berekeningen per seconde), Blackwell trekt dat op naar 20.000 TFLOPS. Ter vergelijking: Ampere, de vorige generatie, zat op 620 TFLOPS. Details over de rekenkracht van Rubin worden nog niet gegeven.

Onder meer ASRock Rack, Asus, Gigabyte, Ingrasys, Pegatron, Supermicro en anderen zullen systemen ontwikkelen met Blackwell-GPU’s en netwerktechnologie van Nvidia.

Meer en minder stroomverbruik

Tijdens zijn keynote benadrukt Huang ook dat het stroomverbruik van dergelijke chips relatief is. Hij wijst er op dat de combinatie van GPU’s en CPU’s tot honderd keer snellere resultaten geeft, terwijl het stroomverbruik ‘slechts’ maal drie gaat. Geen toevallige opmerking datacenters vaker kritiek krijgen dat ze veel stroom verbruiken door de opkomst van AI-toepassingen.

In samenwerking met Data News


Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!